Optimistické Slovensko: zlepšilo odhad růstu HDP o procento

Slovensko

Slovensko

Slovenské ministerstvo financí zvýšilo odhad letošního růstu ekonomiky na 2,3 procenta z dosavadních 1,1 procenta. Novou prognózu zveřejnil dosluhující ministr Ivan Mikloš poté, co minulý měsíc jeho úřad snížil výhled růstu HDP z původních 1,7 procenta. K zlepšení prognózy vedly hlavně čísla za poslední čtvrtletí loňska, kdy HDP vzrostl překvapivě až o 3,4 procenta. Lepší vývoj hospodářství by mohl zmírnit tlak na úsporná opatření, což by jistě udělalo radost nastupující vládě Roberta Fica.

Hospodářské statistiky za loňské poslední čtvrtletí naznačují, že poptávka ze zahraničí se drží. Spolu s rostoucí průmyslovou výrobou by měla podle Mikloše stát za silnějším růstem HDP v letošním roce.

Lepší vývoj hospodářství by měl přispět ke snížení letošního schodku veřejných financí na 4,4 procenta výkonu ekonomiky proti 4,6 procenta HDP, který naplánovala dosluhující vláda pravého středu. Loni podle nejnovějších údajů ministerstva financí veřejný schodek dosáhl pět procent HDP.

Vyšší hospodářský růst mírně sníží rozsah potřebných úsporných opatření, ke kterým bude muset přistoupit nastupující vláda, aby země dostála svému závazku snížit v roce 2013 veřejný schodek pod tři procenta výkonu ekonomiky.

Vývoj růstu HDP Slovenska

Vývoj růstu HDP SlovenskaVývoj růstu HDP Slovenska|indexmundi.comZdroj: indexmundi.com

Ficovy recepty: vyšší zdanění bank i bohatých

Předseda vítězné strany sobotních předčasných parlamentních voleb a pravděpodobný budoucí premiér Robert Fico se k dosažení tohoto cíle přihlásil. Jeho splnění si podle posledních odhadů ministerstva financí vyžádá opatření za 1,17 miliardy eur (28,8 miliardy korun).

Ekonomové už upozornili, že dosavadní návrhy Směru-SD na vyšší zdanění bank, lidí s vysoce nadprůměrnými příjmy i nejziskovějších firem, hazardu nebo alkoholu díru ve státním rozpočtu zdaleka nevyřeší. Někteří politici dosluhující koalice tvrdili, že Směr-SD by mohl snížit objem peněz, které z povinných odvodů směřují na soukromé penzijní účty Slováků. Fico takovou možnost dosud nezmiňoval.