Pád polské vlády se nekoná. Přestála už druhé hlasování o nedůvěře

Hlasování o nedůvěře polské vládě

Hlasování o nedůvěře polské vládě Zdroj: CTK

Polský parlament vyjádřil kabinetu premiéra Donalda Tuska důvěru. Premiér tak ustál již druhé hlasování o budoucnosti vlády v souvislosti s odposlechovou aférou. Tusk přitom získal ještě větší podporu než poprvé.

Opoziční návrh na odvolání kabinetu podpořilo 155 poslanců dolní komory parlamentu, 236 bylo proti, 60 se zdrželo hlasování, uvedla agentura AP.

Výsledek je pravděpodobně zklamáním pro šéfa opoziční strany Právo a spravedlnost, expremiéra Jaroslawa Kaczyńského, jehož formace hlasování navrhla. Opozice neuspěla ani se samostatným návrhem na odstoupení ministra vnitra Bartlomieje Sienkiewicze, jednoho z hlavních aktérů odposlechové aféry. Pro jeho odvolání hlasovalo 213 poslanců ze 460 členů Sejmu.

Minulý týden nedůvěru vládě vyjádřilo 203 poslanců Sejmu. První hlasování přitom inicioval sám premiér, aby podle svých slov mohl efektivně zastupovat Polsko v Evropské unii.

Aféra s odposlechy začala poté, co týdeník Wprost v červnu zveřejnil tajně pořízené nahrávky mimo jiné z rozhovoru, při němž guvernér polské centrální banky Marek Belka loni v létě ministru vnitra Sienkiewiczovi sliboval pomoc vládě při financování deficitu výměnou za odvolání tehdejšího ministra financí Jacka Rostowského.

Zaostalé Polsko