Podle Obamy získá Írán jadernou zbraň možná už příští rok

Jaderné zařízení v íránském Aráku

Jaderné zařízení v íránském Aráku Zdroj: CC BY-SA 3.0: Nanking2012 - Wikimedia Commons

Spojené státy mají dostatečné možnosti, jak zabránit Íránu v získání jaderné zbraně. Teheránu přitom již nemusí trvat její výroba o mnoho více než rok. Prohlásil to dnes americký prezident Barack Obama v rozhovoru pro izraelskou televizi Channel 2. Obama se podle agentury Reuters příští týden chystá Izrael navštívit.

Obama přiznal, že na zastavení jaderného programu Teheránu nezbývá mnoho času. „Myslíme si, že Íránu bude trvat možná něco přes rok, než doopravdy vyvine jadernou zbraň,“ prohlásil dnes Obama.

Podle svých slov se chystá konzultovat během návštěvy Izraele problém íránského jaderného programu s premiérem Benjaminem Netanjahuem. „Pokud to budeme schopni vyřešit diplomaticky, bude to trvalejší řešení, ale pokud ne, stále ponechám na stole všechny možnosti,“ řekl americký prezident.

USA dlouhodobě uplatňují vůči Íránu sankce, jejichž smyslem je omezit jeho příjmy z prodeje ropy a ztížit mu financování jaderného programu.

Netanjahu minulý týden prohlásil, že mezinárodní diplomatický tlak ani sankce nedokázaly íránské jaderné ambice omezit. Židovský stát se obává možného íránského jaderného útoku a podle premiéra je k zastavení výroby atomové zbraně potřeba jasné a věrohodné vojenské hrozby.

Obama však zatím stále preferuje diplomatické jednání. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád přitom vytrvale popírá, že by se Teherán pod zástěrkou civilního jaderného programu snažil vyrobit jadernou zbraň. Omezit program odmítá, od ledna navíc začal ve svém hlavním jaderném centru v Natanzu instalovat centrifugy nové generace, jež mu umožní dvojnásobně až trojnásobně rychleji obohacovat uran.