Polská katolická církev chce přijmout migranty. Musí ale v zemi zůstat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Polská katolická církev je pro přijímání uprchlíků z Blízkého východu v Polsku. Agentura Kathpress uvedla, že biskupská konference se dnes na závěr svého zasedání ve Varšavě vyslovila pro to, aby zvláště ohrožení lidé byli letecky přímo přepravováni do Polska, kde by o ně bylo postaráno v rodinách a na farách.

Odpovědnost za tyto „humanitární koridory“ by měla převzít charitativní organizace Caritas. Její zástupci v Libanonu, Jordánsku, Sýrii a v Iráku by měli pomoci s výběrem rodin, které potřebují pomoc nejvíce, řekl předseda Rady pro migraci a turistiku biskupské konference světící biskup Krzysztof Zadarko.

Mělo by ale jít o přijímání lidí, kteří nebudou cestovat dál do západní Evropy, nýbrž zůstanou v Polsku. Polské fary se o běžence staraly už loni, mnozí z nich nicméně brzy pokračovali dál na Západ. Mluvčí polské sekce Caritas podle agentury APA řekl, že v této věci je třeba úzce spolupracovat s polskými vládními úřady. Kolik lidí by mělo být přijato, ale neřekl. Podle polské katolické agentury KAI se počítá s „menší skupinou“.

Současná polská vláda - podobně jako česká, slovenská a maďarská - zaujímá kritické stanovisko ke kvótám a ke krizovému rozdělování azylantů mezi členské země Evropské unie.