Polská vláda váhá s nákupem raket Patriot. Zvažuje i systém firmy Lockheed

Americké rakety Patriot v Polsku

Americké rakety Patriot v Polsku Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Army Europe Images; Flickr

Polská konzervativní vláda, která nastoupila k moci po říjnových volbách, přehodnocuje nákupy pro armádu zamýšlené předchozím kabinetem, který vedla nyní opoziční Občanská platforma (PO). Naznačil to dnes náměstek ministra obrany Bartosz Kownacki, zejména pokud jde o nákup amerických raket Patriot firmy Raytheon.

Varšava loni v dubnu v reakci na ruskou vojenskou expanzi na Ukrajině zveřejnila plán koupit osm baterií amerického systému protiletecké obrany středního doletu a protiraketový radar v přepočtu za zhruba pět miliard dolarů (120 miliard korun). Smlouva měla být podepsána letos a první dvě baterie mělo Polsko dostat v roce 2019.

Po volebním vítězství konzervativní strany Právo a spravedlnosti (PiS) ale nová vláda vyjádřila pochybnosti nad cenou zamýšleného kontraktu, nad časovým rozvrhem dodávek a nad rozsahem americké spolupráce s polským průmyslem.

„Není vyloučeno, že vláda (USA) zastaví vývoj (Patriotů) a že pak nastoupí nějaká nová technologie,“ uvedl Kownacki v rozhovoru zveřejněném dnes deníkem Gazeta Polska Codziennie. „Za této situace je cena nabízená Raytheonem nepřijatelná,“ dodal.

Přístup k technologiím

Polská vláda kromě toho podle náměstka ministra obrany dohodu nepodepíše, pokud Washington neumožní přístup k určitým vojenským technologiím, které Varšava „považuje za cenné“ pro svůj vojenský průmysl. To by se však mohlo ukázat jako velká překážka, a tak Polsko musí zvážit další možnosti, poznamenal Kownacki.

„Prozatím je systém Patriot ve hře první,“ řekl. „Je (ale) zřejmé, že po celou dobu musíme myslet i na jiné možnosti, jako je například (obranný raketový systém) MEADS společnosti Lockheed Martin,“ upozornil. Dodal, že konečné rozhodnutí o obranném raketovém systému by polská vláda chtěla přijmout před červencovým summitem Severoatlantické aliance, který se bude konat ve Varšavě.