Povstalci v Sýrii se kvůli blokádě Kataru začali zabíjet mezi sebou. Bojí se prý o přísun peněz

Syrští rebelové

Syrští rebelové Zdroj: reuters

Syrští rebelové
Syrští rebelové
Katarská krize
Katarská krize
Katarská krize
10
Fotogalerie

Několik desítek mrtvých a zraněných si vyžádaly v předchozím týdnu boje uvnitř aliance povstalců ze Svobodné syrské armády (FSA) v severosyrském městě Al-Báb, informoval turecký deník Hürriyet s odvoláním na turecké vládní úřady. Podle nich stojí za střety uvnitř FSA diplomatická krize kolem Kataru, která vyvolala obavy členů této skupiny o další financování ze zahraničí.

Svobodná syrská armáda, kterou založili v roce 2011 bývalí důstojníci syrské armády, byla dříve hlavní silou odboje proti režimu prezidenta Bašára Asada. Nyní ji podporuje zejména Turecko, některé její složky dostávají zbraně či finance také od Saúdské Arábie či jiných zemí Perského zálivu.

Několik blízkovýchodních zemí, v čele se Saúdskou Arábií, minulý týden s Katarem přerušilo diplomatické styky. Právě to podle tureckého listu vyvolalo mezi složkami FSA obavy o další přísun financí. Obavy vyústily uvnitř aliance FSA ve městě Al-Báb ve střety, které si podle turecké vlády vyžádaly 33 mrtvých a 55 zraněných. Tato čísla ale nelze spolehlivě ověřit.

"Máme významné indicie o rozkolu uvnitř FSA kvůli nedostatku financí. Skupina asi 60 až 70 lidí, včetně vysokých důstojníků, z Divize Sultána Murada se dala na stranu režimních sil. Několik členů se připojilo k YPG," uvedly turecké úřady. YPG jsou kurdské milice, které tvoří hlavní složku aliance Syrské demokratické síly (SDF). Ta s podporou USA bojuje i proti Asadově režimu.

Rozdílné ideologie a boj o ovládnutí území významně oslabují povstalecké hnutí proti režimu prezidenta Bašára Asada, takže občanská válka v Sýrii trvá už šest let. Kromě bojů mezi vládními jednotkami a povstalci bojují obě strany navíc proti teroristické organizaci Islámský stát (IS), která v roce 2014 ovládla značná území v Sýrii a v Iráku.

Město Al-Báb, které leží asi 30 kilometrů od hranice s Tureckem, dobyly letos v únoru z rukou IS povstalci z FSA za pomoci Turecka. Město se přitom snažili od loňského listopadu z východu a západu dobýt i povstalci ze SDF a z jihu ho chtěly dostat pod kontrolu vládní jednotky.