Požáry ohrožují jihoevropská turistická letoviska. Prodeje aut komplikuje nedostatek čipů

Rozsáhlé požáry v Turecku.

Rozsáhlé požáry v Turecku. Zdroj: Reuters,E15

Turecko sužují rozsáhlé požáry (1.8.2021).
Turecko sužují rozsáhlé požáry (1.8.2021).
Turecko sužují rozsáhlé požáry (1.8.2021).
Továrny TSMC produkují asi polovinu čipů na světě.
HSBC hlásí výrazný nárůst zisku oproti předešlému roku.
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Na jihu Evropy ohrožují turistiku požáry

Jižní Evropa se potýká s vlnou veder a s lesními požáry, které ohrožují i turistická letoviska. Velký problém způsobují na jihozápadě Turecka, kde kvůli nim o víkendu musela být evakuována i zhruba stovka zahraničních návštěvníků z hotelů ve městě Bodrum. Ankara v neděli hlásila, že se podařilo uhasit více než stovku požárů, ale plameny se nadále nedařilo zkrotit v oblastech Antalya a Mugla.

S požáry bojují hasiči i v Řecku, několik vesnic museli lidé opustit. V neděli místní média informovala o velkém ohni na ostrově Rhodos, kvůli kterému se velká část ostrova ocitla bez elektřiny a některé oblasti i bez telefonního signálu. Hoří také na jihu Itálie, především na Sicílii. Turisté museli být evakuováni ve městě Pescara na pobřeží Jaderského moře. Plno práce mají i hasiči ve Španělsku.

V Austrálii hoří úložiště Tesly

V Austrálii se hasiči čtvrtý den snaží dostat pod kontrolu požár v bateriovém úložišti Megapack společnosti Tesla. Oheň zachvátil zařízení v pátek během testování projektu, který má umožnit skladování energie z obnovitelných zdrojů. Úložiště bylo odpojeno od sítě a dodávky elektrického proudu nejsou v ohrožení. Situaci ale komplikuje nebezpečný kouř.

Úprk z Londýna pokračuje

V Británii pokračuje trend, kdy se lidé z Londýna stěhují na venkov. V prvním pololetí letošního roku koupili podle realitní společnosti Hamptons Londýňané mimo hlavní město více než šedesát tisíc domů, nejvíce za patnáct let, co firma statistiky sleduje. V poslední dekádě byly tyto prodeje nejvyšší v letech 2015 a 2020, kdy se jich uskutečnilo kolem 44 tisíc.

Velkou roli sehrály lockdowny, během kterých lidé sháněli větší prostor a vlastní zeleň. Podle expertů však zájem o domy mimo metropoli svědčí i o trvalejším přechodu na flexibilnější práci, kdy lidé budou moci dlouhodobě pracovat z domova. „Navzdory uvolňování karanténních opatření, otvírání kanceláří a restaurací Londýňané pokračovali v přehodnocování toho, kde chtějí žít,“ řekla Bloombergu představitelka společnosti Aneisha Beveridgeová.

Z trhů a burz 

Nedostatek čipů dopadl na prodej aut ve Francii

Prodeje francouzských aut poklesly v červenci meziročně o 35 procent, na jeden z největších evropských trhů negativně dopadá nedostatek čipů. V zemi bylo minulý měsíc zaregistrováno necelých 116 tisíc osobních vozů, což je nejslabší výsledek od loňského srpna. „Myslíme si, že bude těžké dosáhnout letošního prodeje 1,8 milionu aut,“ citovala agentura Reuters mluvčího francouzského automobilového svazu CCFA.

Automobilka Renault očekává, že výpadky dodávek součástek tento rok způsobí pokles produkce zhruba o dvě stě tisíc aut. Podobné potíže má většina dalších výrobců. Někteří se obávají, že krize s polovodiči by se mohla ve třetím čtvrtletí ještě prohloubit.

HSBC zdvojnásobila zisk

Britská banka HSBC uvedla, že v prvním pololetí více než zdvojnásobila zisk v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Důvodem je zotavování ekonomické aktivity ve Spojeném království, Hongkongu a na dalších místech. Její zisk před zdaněním za prvních šest měsíců roku dosáhl 10,8 miliardy dolarů, loni to bylo 4,3 miliardy. Banka nyní zřejmě bude pokračovat ve své stále větší orientaci na Asii.

Tweet dne 

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek učinil nabídku běloruské sportovkyni, kterou chtěl režim Alexandra Lukašenka odvézt z olympiády v Tokiu domů poté, co si stěžovala na národní trenéry. Atletka však odmítla nastoupit do letadla a obrátila se s prosbou o pomoc na japonskou policii.

Stane se dnes

  • První zasedání parlamentu, který vzešel z předčasných voleb v Arménii. Očekává se, že zákonodárci schválí předsedu nové vlády.
  • Očekává se, že soud vynese rozsudek nad Ljubov Sobolovou, blízkou spolupracovnicí vězněného opozičního politika Alexeje Navalného.
  • V USA začíná platit seznam 59 čínských společností, které čelí podezření z napojení na čínskou armádu. Americké subjekty do nich nebudou smět investovat.
  • Italský výrobce luxusních automobilů Ferrari oznámí čtvrtletní výsledky hospodaření.