Primárky v prvních obcích v New Hampshiru vyhrál Sanders a Kasich

Bernie Sanders chce přinést revoluci.

Bernie Sanders chce přinést revoluci.

Demokrat Bernie Sanders a republikán John Kasich vyhráli primárky o stranické nominace na prezidenta USA v malých obcích Dixville Notch a Hart's Location, které tradičně volby v New Hampshiru otevírají. Hlasování mezitím po šesté hodině místního času (12 hodin SEČ) začalo v části tohoto státu USA, další volební místnosti se přidávají postupně. První volební výsledky se očekávají po uzavření hlasovacích místností ve středu ve dvě ráno našeho času.

Podle předvolebním průzkumů je za favorita v tomto státě považován Sanders a mediální Magnát Trump. V případě republikánů se ale s napětím očekává, zda Trump své nadějné vyhlídky změní ve skutečný výsledek, nebo ho opět jako v Iowě navzdory sondážím porazí Ted Cruz.

Ačkoli New Hampshire se zhruba 1,3 milionem obyvatel není klíčovým státem USA, má ve stranickém hlasování nepostradatelný význam, neboť spolu s Iowou zde voliči vybírají možné kandidáty jako první. Podobně jako byla Iowa minulý týden, je i nyní New Hampshire lakmusovým papírkem voleb, který ukáže skutečné a ne průzkumové postavení kandidátů.

Obce s méně než sto obyvateli mají výjimku
Volební zákon v New Hampshire stanovuje, že volební místnosti musí být otevřené od 11:00 do 19:00 místního času (17:00 SEČ až 01:00 SEČ). Na řadě míst je možné hlasovat od 6:00 místního času (12:00 SEČ), další pak otevírají postupně o hodinu či dvě později. Hlasování uzavře zhruba dvacet volebních okrsků, které budou pro voliče přístupné až do dnešních 20:00 místního času (středa 2:00 SEČ). Výjimku pak mají obce s méně než stovkou obyvatel, které mohou otevřít ve volební den hned po půlnoci (6:00 SEČ), což je případ Dixville Notch, Hart's Location a Millsfieldu.

V Dixville Notch získal Kasich, který jako jediný toto místo v předvolební kampani navštívil, tři hlasy a realitní magnát Donal Trump dva. V demokratickém táboře zvítězil Sanders se čtyřmi hlasy, jeho rivalka Hillary Clintonová nedostala žádný.

Agentura AP připomněla, že takřka všech devět voličů v Dixville jsou zaměstnanci tamního hotelu, který je od roku 2011 zavřený, ale nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

V Hart's Location si mezi republikány vedl opět nejlépe Kasich, obdržel pět hlasů. Trump dostal čtyři lístky, Chris Christie dva a po jednom pak Jeb Bush, Ben Carson a Marco Rubio. Z demokratů vyhrál Sanders se 12 hlasy a druhá skončila Clintonová se sedmi hlasy. Podporu dvou voličů získal ještě demokratický kandidát Mark Stewart Greenstein.

V Millsfieldu, které je třetí obcí s hlasovací výjimkou, uspěl republikánský vítěz z Ohia Ted Cruz, podpořila ho polovina tamních 18 voličů. Pro Trumpa hlasovali tři lidé. Sanders, který vyhrál v prvních dvou obcích, zde získal jeden hlas, Clintonová dva. Zbytek hlasů pak připadl ostatním kandidátům.