Průzkum: V Řecku letos zkrachuje skoro sto tisíc firem

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

V Řecku ve druhé polovině roku pravděpodobně skončí kolem 40 tisíc malých podniků, a to i přes nedávno uskutečněný program záchrany bank. Tvrdí to průzkum, který nechal vypracovat řecký podnikatelský svaz GSEVEE. V první polovině roku činnost ukončilo odhadem 55 tisíc firem.

Průzkumu se v první polovině července zúčastnilo 1200 malých firem. Z výsledků vyplývá, že rekapitalizace bank v sumě 50 miliard eur pravděpodobně povede k jenom mírnému zpomalení tempa, jakým podniky končí činnost. Přibližně 65,7 procenta malých podniků v průzkumu uvedlo, že zaměstnancům letos zkrátilo pracovní dobu nebo snížilo mzdu. Více než 75 procent jich má dále za to, že situace je pro ně letos horší než loni.

„Nejčastější pocit, který účastníci průzkumu vyjadřovali, byl ten, že krize se rostoucí rychlostí zhoršuje,“ uvedl hlavní analytik GSEVEE.

Program záchrany bank byl součástí druhého programu mezinárodní pomoci, na kterém se zadlužené Atény dohodly se zahraničními věřiteli. Program byl považován za důležitou součást uzdravení řeckých financí.

Uzavření až 40 tisíc malých firem by mohlo znamenat ztrátu až 90 tisíc pracovních míst. To si ale řecká ekonomika může jen stěží dovolit. Mnoho ekonomů se sice domnívá, že zemi se příští rok podaří dostat z vleklé recese, dolů ji však bude stahovat právě vysoká nezaměstnanost. Ta v květnu vystoupila na 27,6 procenta. Vláda zároveň dokončuje plán, podle kterého má přijít příští měsíc o práci 12 500 státních zaměstnanců. Kvůli tomu hrozí dalšími stávkami odbory. Podle šéfa odborového svazu ADEDY chtějí protestující začít okupovat vládní budovy.

Podle webu Evropské komise bylo v Řecku v roce 2010, kdy se země ocitla na pokraji bankrotu, 742 600 malých a středních podniků s více než 2,5 milionu zaměstnanců.