Půjčky i rozvoj vzdělání. Čína chce poskytnout Africe 60 miliard dolarů

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching Zdroj: CTK

Čína slíbila poskytnout 60 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) na rozvoj Afriky. Součástí balíku budou bezúročné půjčky, ale i školné a školení pro tisíce Afričanů, prohlásil čínský prezident Si Ťin-pching u příležitosti prvního čínsko-afrického summitu pořádaného na africkém kontinentu.

„Čína se rozhodla poskytnout finanční pomoc v celkové výši 60 miliard dolarů, včetně pěti miliard v půjčkách s nulovým úrokem a 35 miliard dolarů v půjčkách s preferenčními úrokovými sazbami,“ prohlásil dnes podle agentury AFP čínský prezident před více než 35 hlavami afrických států na summitu v jihoafrickém Johannesburgu.

Oznámení přichází v době, kdy takzvaný černý kontinent trápí klesající ceny surovin. Klesající ceny komodit zčásti souvisí také ze zpomalováním čínského hospodářského růstu.

Peníze mají jít v příštích třech letech na financování deseti programů v oblastech, jako je zemědělství, industrializace, odstraňování chudoby nebo ochrana životního prostředí.

Čína, která je druhou největší ekonomikou světa po USA, má na takzvaném černém kontinentu více než milion pracovníků a působí zde více než dvě tisícovky čínských firem

Nejméně rozvinutým africkým zemím Si rovněž slíbil smazat „vládní dluhy“ s nulovým úrokem a splatností na konci tohoto roku. Africké unii slíbil poskytnout pomoc 60 milionů dolarů, především na financování mírových operací.

„Čína je hlavním obchodním partnerem Afriky,“ prohlásil hostitel summitu, jihoafrický prezident Jacob Zuma. „Toto partnerství může mít pro Afriku jedině pozitivní výsledky,“ uvedl také s poukazem na to, že Afrika představuje zhruba třetinu světové populace.

Čína, která je druhou největší ekonomikou světa po USA, má na takzvaném černém kontinentu více než milion pracovníků a působí zde více než dvě tisícovky čínských firem. V letošním prvním pololetí se ale čínské investice v Africe snížily oproti stejnému období loni o více než 40 procent, což se připisuje zpomalování čínské ekonomiky, napsala AFP.

Speciál E15.cz: Z východní Evropy se pro Čínu stává nová Afrika