Putin chce na infrastrukturní projekty peníze od asijské investiční banky

čínský prezident Si Ťin-pching při slavnostním otevření banky AIIB

čínský prezident Si Ťin-pching při slavnostním otevření banky AIIB Zdroj: ctk/AP

Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) pečlivě prozkoumá návrhy na financování projektů v Rusku, které jí předložil ruský prezident Vladimir Putin. Prohlásil to podle agentury Reuters prezident banky na okraj summitu Ruska a Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Projekty, které šéf Kremlu navrhl, podle něj pokrývají řadu důležitých oblastí, především pak v asijské části Ruska.

„Rusko je velmi důležitým členem AIIB a je rovněž regionálním členem, tudíž má nárok na financování z AIIB,“ uvedl prezident mezinárodní banky podporované Čínou Ťin Li-čchün.

Putin ve středu prohlásil, že Rusko by mohlo bance podporované Čínou navrhnout, aby zvážila možnost financovat prodloužení Transsibiřské magistrály, rozvoj námořní trasy v Severním moři a projekty na ruském Dálném východě.

Omezené zdroje

AIIB bude podle Ťina pečlivě zkoumat všechny projekty, které jí členské státy předloží, aby zjistila, zda jsou uskutečnitelné a zda je schopna je financovat. „Vzhledem k omezeným zdrojům musíme být velmi selektivní,“ uvedl také Ťin v ruském černomořském letovisku Soči, kde se dvoudenní summit ASEAN koná.

AIIB zahájila provoz letos v lednu. Sloužit má pro financování výstavby silnic, železnic, elektráren či telekomunikačních sítí v Asii. Celkem má 57 zakládajících členů z Asie, Evropy a Blízkého východu.

Jejím hlavním akcionářem je Čína. Druhým největším akcionářem banky je Indie, následují Rusko, Německo a Jižní Korea. Spojené státy instituci považují za konkurenci pro Světovou banku (SB).