Putin dal novinářům audienci v carském stylu

Vladimír Putin na obří tiskové konferenci v Moskvě.

Vladimír Putin na obří tiskové konferenci v Moskvě.

Ruský prezident Vladimir Putin novináře po většinu roku ignoruje. Když už si je ale pozve na tiskovou konferenci, tak to stojí za to. Ve čtvrtek přijal na obří audienci v Moskvě 1200 žurnalistů a na jejich dotazy odpovídal čtyři hodiny. Málokteré téma zůstalo nezodpovězeno: Putin stihl probrat údajný konec světa i ruský zákaz posílání ruských dětí k adopci do USA.

Každý novinář dostal před monstrózní tiskovou konferencí balíček, jehož obsah západní novináře poněkud zmátl. Našli v něm podobizny všech ruských carů a další předměty s imperiální tematikou. Deník Wall Street Journal si ironicky všímá, že některé předměty ve vlastenecky laděném balíčku jsou vyrobené v Polsku, odvěkém ruském rivalovi.

Konference se konala v moskevské pobočce Světového obchodního centra na břehu řeky Moskvy. Tak dlouhou audienci novinářům nedal Putin od roku 2008, píše německý Zeit.

Ruští sirotci mohou na USA zapomenout

Nejožehavější otázky na konferenci se točily kolem takzvaného Magnitského zákona, který zakazuje posílání ruských dětí k adopci do USA. Pokud vstoupí v platnost, tisíce Američanů čekajících na ruské děti převážně ze sirotčinců, budou čekat marně. Zákon čeká jen na podpis Putina. Pokud ho podepíše, bude to nejvíce protiamerické gesto jeho současného funkčního období. Putin se ale přímé odpovědi na otázku, zda zákon podepíše, vyhnul. Ruští zákonodárci zákaz vysvětlují zneužíváním dětí v USA.

Putin na oplátku kritizoval zákon schválený americkým protějškem Barackem Obamou, který zakazuje vstup do USA ruským občanům, kteří porušili lidská práva. Americký zákon je podle něho zbytkem předsudků ze studené války. „Oni to jinak neumí. Snaží se zůstat v minulosti. Otravuje to naše vztahy,“ řekl Putin. A Američanům připomněl existenci věznice Guantanamo. „Představte si něco takového u nás,“ vybídl.

Na tiskové konferenci v Moskvě ruský prezident také prohlásil, že se nebojí konce světa. „Proč se taky bát, když je to nevyhnutelné,“ řekl Putin, když odpovídal na otázku jednoho z novinářů, který začal anekdotou o prezidentovi, jenž údajně ví, kdy nastane konec světa.

Konferenci sleduje muž v obchodě s elektronikou.Konferenci sleduje muž v obchodě s elektronikou.Muž sleduje tiskovou konferenci v obchodě s elektronikou

Současně ruský prezident zdůraznil, že opravdu ví, kdy nastane konec světa – stane se tak za 4,5 miliardy let, až uhasne Slunce. Do té doby už ale život skončí, ujistil prezident novináře.

Putin dále prohlásil, že kdyby měl herec Gérard Depardieu zájem o ruský pas, pak ho dostane. „Kdyby Gérard skutečně chtěl získat povolení k pobytu v Rusku nebo ruský pas, pak může počítat s tím, že je to hotová věc,“ řekl Vladimir Putin. Prezident přitom zdůraznil, že moc dobře ví, že francouzský herec se pokládá za Francouze a je patriotem své vlasti, teď ale prožívá ne právě lehké období.

Růst HDP v Rusku v období leden-říjen tohoto roku činil 3,7%. Tyto údaje dnes uvedl na velké tiskové konferenci ruský prezident Vladimir Putin. Podle jeho slov je to na pozadí recese v eurozóně a snižování tempa růstu v USA a Číně dobrý výsledek.

Libor Dvořák: Putinova image rozhodne o vývoji v Rusku