Putin "Jones"? Ruský prezident pomůže archeologům na Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin se má znovu zapsat do povědomí ruské veřejnosti jako dobrodruh a objevitel. Podle listu Izvestija se hlava státu zúčastní průzkumného projektu, jehož cílem je mapovat trasu Hedvábné stezky, starověké obchodní trasy spojující východní Asii se Středomořím. Projekt má politický podtext: místem výzkumu bude okupovaný Krym.

Podle Ruské geografické společnosti, která průzkum organizuje, se projekt zaměří nejen na pamětihodnosti spojené s dávnými obchodními kontakty mezi Asií a Evropou, ale i na vraky antických plavidel pohřbených na dně Černého moře. Kdy se výzkum uskuteční, a jak se na něm bude Putin podílet, ruští výzkumníci tají.

Ukrajinský Krym, který Rusko loni na jaře násilně obsadilo a později anektovalo, nebyl vybrán náhodou, uvedla geografická společnost. „Jakmile se poloostrov stal znovu součástí Ruska, stala se oblast prioritou pro celou zemi,“ uvedla v prohlášení.

Aktivní prezident

Putin se v minulosti zapojil už do poměrně dlouhé řady dobrodružných akcí, které mají zvýšit jeho popularitu mezi ruskou veřejností. Netají se ani svými vědeckými ambicemi. V roce 2009 podnikl v batyskafu Mir výpravu na dno Bajkalského jezera, o rok později se přidal k výpravě za sněžnými leopardy na jihu Sibiře.

Výprava na dno Černého moře, kde Putin našel dvě amfory, se v roce 2011 příliš nevydařila. Později byl Kreml nucen přiznat, že objev antických trofejí by předem pečlivě připravený. V roce 2012 Putin zaujal letem na deltaplánu, jímž prý chtěl navést bílé jeřáby na cestu do teplých krajin. Loni osvědčil svou pověst obětavého ochránce přírody, když vypustil do volné přírody trojici mláďat vzácného tygra amurského.