Putin: Ukrajina nemá právo žádat slevu za plyn

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Ukrajina nemá žádné právo požadovat slevu za dodávky zemního plynu z Ruska. V sobotu to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Spor by měl být řešen prostřednictvím dialogu a ne ultimáty, prohlásila ruská hlava státu.

„Jsme připraveni vést konstruktivní dialog,“ prohlásil Putin na Mezinárodním ekonomickém fóru v Sankt-Petěrburgu. Jak dodal, nechce přistupovat na žádné nepodložené požadavky, žádná ultimáta.

Rusko je podle Putina ochotné s Kyjevem jednat o harmonogramu splácení ukrajinského dluhu za minulé plynové dodávky. Celkový dluh Ukrajiny za odběr plynu v současnosti podle Gazpromu přesahuje částku 3,5 miliardy dolarů (asi 70 miliard korun).

Ukrajina žene spor k arbitráži

Ukrajina předala mezinárodní arbitráži stížnost na Rusko za jeho „svévolné“ zvyšování vývozní ceny zemního plynu a také za anexi ukrajinského Krymu. Ukrajinské televizi to minulý víkend oznámil úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Za zábor Krymského poloostrova podle něj Kyjev žádá po Rusku 100 miliard dolarů (asi dva biliony korun).

„Rusko si zvyklo své zákazníky vydírat,“ komentoval prezident cenovou politiku ruské státní plynařské společnosti Gazprom. Kyjevu vadí, že cenu za dodání tisíce kubických metrů plynu, která za bývalého prezidenta Viktora Janukovyče dosahovala 268,5 dolaru, Gazprom po Janukovyčově pádu jednostranně zvýšil na 485 dolarů.

Plynem Moskva podle Turčynova vydírá nejen Ukrajinu, ale i další evropské země. „Mezinárodní arbitráž by měla zabránit praxi, kdy Moskva svévolně ceny plynu zvyšuje,“ konstatoval prezident. Kyjev přitom doufá, že ve sporu s Ruskem nezůstane osamocen. „Očekáváme, že naši strategičtí partneři budou postupovat koordinovaně a společně přinutíme Rusko respektovat stanoviska civilizovaných zemí,“ řekl Turčynov.