Putin vyčítá Medveděvově kabinetu neposlušnost

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: profimedia.cz

Neobvyklá výtka zazněla z Kremlu směrem k ruské vládě. Vladimir Putin otevřeně pokáral kabinet premiéra Medveděva. Trnem v oku je pro vládce Ruska zejména návrh státního rozpočtu, uvedl server Die Welt.

Prezidentovy výtky na adresu premiéra Medveděva zazněly v Soči. Černomořské letovisko bylo dějištěm schůzky týkající se státního rozpočtu. Putin zde pohaněl vládní rozpočtové plány a obvinil kabinet, že dostatečně nedbal nařízení, která mu po svém květnovém návratu do Kremlu naordinoval.

Devětapadesátiletý ruský vládce prohlásil, že vládní výhled na následující tři roky dostatečně nezohledňuje dekrety, které vydal od svého opětovného nástupu do prezidentské funkce. „Už vidím, že kdyby vše zůstalo podle plánů vlády, nemohly by se realizovat některé body těchto nařízení. Ale ony se musejí provést,“ uvedl Putin.

Obvykle Putin na veřejnosti o případných názorových rozdílech s jeho politickými spojenci nemluví, protože mu projevují silnou loajalitu. Hanlivých poznámek na Medveděvovu adresu se prezident dopustil v nepřítomnosti premiéra, který se právě účastnil jiné akce poblíž Moskvy.

Už od jarní výměny postů Putina a Medveděva v nejvyšších funkcích kolují spekulace, že by Putin premiéra mohl nechat odvolat.

Lukrativní částečná privatizace Sberbanky

Rusko připravuje částečnou privatizaci banky Sberbank, největšího finančního ústavu v zemi. Počítá s výnosem okolo pěti miliard dolarů. Ruská centrální banka v úterý večer oznámila, že se akcie budou investorům prodávat za 93 rublů (asi 2,30 eur).

Stát se tak zbaví 7,6 procenta akcií banky, stále mu však zůstane nadpoloviční kontrolní balík akcií. Kupci akcií by podle dosud zveřejněných informací měli být investoři z celého světa. Z hlediska tržní hodnoty je Sberbank za britskou HSBC a španělským Santanderem třetí největší evropskou bankou.

Pro Sberbank prodej akcií znamená významný posun v úsilí vybudovat z těžkopádného státního molocha moderní peněžní ústav s mezinárodními ambicemi. Banka byla založena již před 170 lety a v době sovětské vlády měla v oboru monopolní postavení. Nyní obhospodařuje 46 procent soukromých kont Rusů. Proto banka ve srovnání se západními
konkurenty stále zaujímá dominantní pozici.