Rakousko zavede plošnou uzávěru, od února nařídí povinné očkování

Vstup do vakcinačního centra ve Vídni. Rakousko vyhlásilo celostátní uzávěru

Vstup do vakcinačního centra ve Vídni. Rakousko vyhlásilo celostátní uzávěru Zdroj: Reuters

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg
2
Fotogalerie

Rakousko po rekordních počtech nových nákaz koronavirem spustí od pondělí plošnou uzávěru a od 1. února zavede povinné očkování pro všechny obyvatele. Dnes to oznámil kancléř Alexander Schallenberg. Omezení se budou týkat i naočkovaných proti covidu-19, dosud v zemi platily restrikce jen pro neočkované. Lockdown bude trvat nejméně deset dní, maximálně 20, řekl kancléř. Podle portálu cestovního ruchu Austria.info během uzávěry nebudou možné turistické cesty do Rakouska. Úřady v pátek ohlásily téměř 16 tisíc nově nakažených, nejvíce od začátku epidemie v zemi.

Rakousko je první zemí EU, která kvůli opětovně rostoucímu počtu nákaz omezuje volný pohyb osob a zavádí povinnou imunizaci všech obyvatel. Podle Schallenberga je potřeba v současné chvíli „čelit skutečnosti“. „Navzdory měsícům přesvědčování se nám nepodařilo přimět dostatek lidí k vakcinaci,“ řekl konzervativní kancléř.

V Rakousku je nyní plně naočkovaných asi 66 procent obyvatel, což je jedno z nejnižších čísel v západní Evropě. „Trvale zvýšit počty naočkovaných je jediným prostředkem, jak vyjít z tohoto začarovaného kruhu,“ poznamenal šéf rakouské vlády. „Nechceme pátou vlnu,“ dodal.

Povinnost být naočkován začne pro Rakušany platit od 1. února, kancléř však poznamenal, že detaily opatření oznámí vláda v příštích týdnech. Zatím zmínil jen to, že za porušení bude občanům hrozit pokuta.

Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět

Video placeholde
• Videohub

Kancléř vyjádřil znepokojení nad tím, že narůstá počet lidí s těžkým covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Od pondělí proto mimo jiné přejdou žáci na domácí výuku. Schallenberg nejprve oznámil uzavření škol, ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein však následně řekl, že zůstanou otevřené pro žáky, jejichž rodiče jim nebudou schopni zajistit hlídání. Všechny však vyzval, aby zůstali doma, pokud to bude možné.

Lidé budou moci vycházet ven jen kvůli nákupu nezbytného zboží, při cestách do práce nebo kvůli cvičení. Zavřeno bude mít většina obchodů a také všechny restaurace, ruší se veškeré kulturní akce.

Přerušit provoz budou muset rovněž hotely a veškerá volnočasová zařízení, včetně lyžařských středisek. Řada z nich zatím sezonu nezahájila, některé však již spustily lanovky na ledovcích či ve výše položených oblastech. Ty však nyní budou muset také dočasně zavřít.

Vláda zhodnotí účinek uzávěry po deseti dnech a rozhodne, zda ji ještě prodlouží. Nejpozději 13. prosince však podle Schallenberga lockdown skončí pro naočkované obyvatele nebo ty, kteří se nedávno z covidu-19 zotavili. Pro nenaočkované budou omezení platit nadále.

Rakousko již zavedlo omezení volného pohybu pro nenaočkované v pondělí, nařízení však nepřineslo kýžený efekt a počty infikovaných nadále stoupaly. Země s bezmála devíti miliony obyvatel dnes oznámila nejvíce nakažených během jediného dne od počátku epidemie v zemi - 15.809. Sedmidenní incidence poprvé přesáhla hranici 1000 infikovaných na 100 tisíc obyvatel, k dnešku činí 1049,9. V posledním dnu bylo zároveň provedeno rekordní množství bezmála 827 tisíc koronavirových testů.

Čtyřicet osm lidí za posledních 24 hodin v souvislosti s covidem-19 zemřelo. Hospitalizováno je nyní 2871 pacientů, z toho 520 leží na jednotkách intenzivní péče s těžkým průběhem onemocnění. Nejhorší situace panuje v Horním Rakousku a Salcbursku, jejichž hejtmani veřejně vyzývali spolkovou vládu, aby lockdown zavedla.

Konzervativec Schallenberg se plošné uzávěře dlouho bránil a dnes označil vyhlášená opatření za velmi bolestivá. Čelil však tlaku svých koaličních partnerů ze strany Zelených i hejtmanů, kteří chtěli rozhodnější kroky spolkové vlády. Kabinet však zatím nezavedl noční zákaz vycházení, který navrhoval Mückstein a kancléř se k němu dlouhodobě staví odmítavě.

Schallenberg dnes nepřímo kritizoval pravicově populistickou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ), která se dlouhodobě staví k očkování negativně. Jejich kritiku vakcinace označil za „útok na náš zdravotní systém“. FPÖ svolala na sobotu do Vídně protest proti chystaným opatřením, na němž se podle agentury AFP očekává účast tisíců lidí. Nebude mezi nimi však šéf strany a odpůrce očkování Herbert Kickl, který se stále zotavuje z nákazy koronavirem. „Rakousko je nyní diktatura!“ prohlásil dnes v reakci na oznámení vlády.