Vláda nařídí testování na covid ve firmách. Do hospody pustí jen očkované a vyléčené

Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil nová opatření, která mají zabránit přehlcení nemocnic.

Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil nová opatření, která mají zabránit přehlcení nemocnic. Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Razantní nástup čtvrté vlny pandemie v České republice znovu ohrožuje kapacitu nemocnic. Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi chce bující nákazu zastavit řadou opatření podobných tzv. bavorskému modelu, ale s některými rozdíly. Prokázání bezinfekčnosti půjde od pondělí 22. listopadu jen dokončeným očkováním nebo proděláním nemoci v posledních 180 dnech. Obnoví se plošné testování ve školách i firmách, a to zřejmě až do konce února. V pátek se vláda znova sejde, aby odhlasovala legislativní rámec všech opatření, v pondělí se sejde kvůli kompenzacím.

Prokazování bezinfekčnosti

Testy nebudou od pondělí uznávány jako covidový certifikát. Přístup do restaurací, muzeí, na sportoviště, ke kadeřnici a do dalších míst budou mít jen ti, kteří jsou očkovaní nebo prodělali covid. Lidé, kteří se prokazatelně nemohou ze zdravotních důvodů očkovat, a děti ve věku 12 až 18 let se mohou prokazovat PCR testy.

Výjimka bude také u návštěv v sociálních a zdravotnických zařízeních, kde budou nadále stačit PCR i antigenní testy z laboratoří. Je to z toho důvodu, aby otcové mohli s partnerkami do porodnice nebo aby lidé měli možnost přijít se rozloučit s umírajícími blízkými. Testy z laboratoří se budou moci prokazovat i například návštěvníci lázní či studenti vysokoškolských kolejí. Samotesty nicméně nebudou akceptovány vůbec.

Úhrada testů

Zdravotní pojišťovny nebudou lidem dál proplácet antigenní testy. Očkovaní mají možnost využít dva bezplatné PCR testy měsíčně, například kvůli cestování. Děti do osmnácti let, rozočkovaní a lidé, kteří se očkovat nemohou, mohou využít až pět hrazených testů měsíčně.

Jak je to s léky na Covid?

Video placeholde
• Videohub

Testování v práci a home office

Povinnost antigenního testování bude od pondělí ve všech firmách bez ohledu na velikost, ve státních organizacích a obcích. Týkat se to má jednou týdně všech neočkovaných zaměstnanců a očkovaných zaměstnanců nad 60 let. Zaměstnavatelé dostanou od vlády příspěvek ve stejné míře jako na jaře.

Státní správa má přejít na práci z domova, kde to je možné. Kabinet také vyzval firmy, aby v maximální možné míře využívaly home office. Zároveň by firmy neměly podle Babiše pořádat velké akce. Restauratéři už nyní s obavami očekávají rušení vánočních večírků, které tvořily před pandemií značnou část jejich tržeb.

Testování ve školách

Ve školách se má od pondělí testovat každý týden až do konce února. Vláda do pondělí shromáždí požadavky na nákup testů pro školy. Ministerstvo zdravotnictví chce podle Vojtěcha testování ve školách nastavit tak, aby nemusely do karantény chodit celé třídy, jen nakažený žák.

Na vysokoškolských kolejích budou zrušeny samotesty. Ubytovaní neočkovaní studenti se budou muset jednou týdně prokazovat negativním testem z laboratoře.

Kompenzace

Vláda opětovně spustí programy Covid 2021, Covid Nepokryté náklady a kompenzační bonus pro živnostníky. Všechny programy pomoci by měly mít stejné vstupní podmínky jako dosud. Rozhodující by měl být pokles obratu za určité období letošního roku vůči stejné době roku 2019. Definitivně má o kompenzacích rozhodnout na svém jednání vláda v pondělí, do té doby bude jednat se zaměstnavateli a svazy.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v demisi navrhuje zavedení krizového ošetřovného ve výši 80 procent základu výdělku a obnovení příspěvku pro lidi v izolaci a karanténě. Vláda o tom bude ještě jednat, změnu by musel schválit parlament.