Reálné mzdy v Německu loni vzrostly nejvíc za sedm let

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Reálné mzdy v Německu se v loňském roce zvýšily o 2,4 procenta a zaznamenaly nejvýraznější nárůst od roku 2008. Oznámil to spolkový statistický úřad. Nárůst byl ale menší, než úřad minulý měsíc odhadoval. Nominální úroveň mezd vzrostla o 2,7 procenta. Roční míra inflace, po jejímž odečtu vyjde údaj o reálných mzdách, činila 0,3 procenta.

Úřad původně odhadl, že mzdy se loni zvedly o 2,5 procenta, což by bylo nejprudší tempo od roku 1992. Nominální růst mezd podle původního odhadu činil 2,8 procenta. Silný růst reálných mezd tlačí vzhůru soukromou spotřebu. Ta se stala hlavním motorem růstu německé ekonomiky místo tradičního tahounu, jímž byl donedávna export.

Německá vláda začátkem loňského roku zavedla minimální hodinovou mzdu 8,5 eura (230 Kč), což podpořilo kupní sílu domácností s nízkými příjmy. Příznivá ekonomická situace navíc povzbudila odbory, aby tlačily podniky k výraznému zvyšování mezd.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se loni zvýšil o 1,7 procenta. Jeho růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.