Řecký velvyslanec kritizoval Fica. Slovensko obvinilo Atény z vměšování

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico Zdroj: ctk/AP

Slovenské ministerstvo zahraničí opakovaně obvinilo Řeky ze snahy vměšovat se do dění na Slovensku. Stalo se tak poté, co řecký velvyslanec na Slovensku Nicolas Plexidas tento týden v rozhovoru se slovenským listem Denník N kritizoval slovenského premiéra Roberta Fica za postoj k migrační krizi. V krátké době jde již o druhou diplomatickou roztržku mezi Bratislavou a Aténami.

„Ministerstvo zahraničních věcí (…) tlumočilo velvyslanci Helénské republiky v SR Nicolasi Plexidasovi znepokojení a politování nad opakovanou snahou řecké strany ovlivňovat vnitropolitický vývoj ve Slovenské republice,“ sdělil tiskový odbor ministerstva zahraničí, aniž by se zmínil o konkrétních výrocích řeckého diplomata. Úřad dodal, že od řeckých kolegů očekává, že ve smyslu poslání diplomatů budou pomáhat upevňování dobrých a přátelských vztahů a spolupráce mezi oběma zeměmi.

Plexidas ve zmiňovaném interview kromě jiného řekl, že Fico v kampani před nedávnými volbami na Slovensku hrál s xenofobní kartou. „Přispěl k tomu, že ve společnosti vzrostly xenofobní nálady; z tohoto pohledu je celkem přirozené, že lidé hledali útočiště v autentických protiimigračních a xenofobních silách, jako je například strana pana Kotleby,“ řekl velvyslanec v reakci na výsledky slovenských voleb. Ficova strana Směr-sociální demokracie v nich výrazně ztratila, zatímco krajně pravicová strana Mariana Kotleby se poprvé dostala do sněmovny.

Za kritiku předvolání

Minulý týden řecké ministerstvo zahraničí ostře kritizovalo předvolební výroky Fica k migrační krizi. Slovenské ministerstvo zahraničí tehdy reagovalo tím, že si předvolalo řeckého velvyslance a tlumočilo mu „důrazné odmítnutí“ prohlášení řecké diplomacie; Bratislava přitom Atény podobně jako tento týden obvinila z vměšování do slovenských vnitřních záležitostí.

Evropská migrační krize byla jedním z hlavních témat kampaně před parlamentními volbami na Slovensku, které se konaly minulý víkend. Fico v kampani kromě jiného vyjádřil pochybnosti o tom, zda Řecko dokáže zajistit ochranu vnější schengenské hranice. Podpořil také myšlenku náhradního plánu ochrany schengenského prostoru, a to posílením ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem.