Reformu autorského práva zoufale potřebujeme, říká europoslanec Svoboda

Boj o podobu médií, internetu a autorských práv dále pokračuje. Europoslanci ve čtvrtečním hlasovování nepodpořili směrnici, která by novinářům zajistila ochranu díla před technologickými giganty, jako jsou Facebook a Google. Podle europoslance Pavla Svobody (lidovci) přitom nová pravidla zoufale potřebujeme. 

Návrh směrnice budí už týdny velké emoce a stal se předmětem masivního lobbingu ze strany technologických gigantů a internetových aktivistů. V pozadí je kampaň firem jako Google a Facebook namířená v důsledku proti novinářům, kterou napříč Evropou podporují pirátské strany.

„Hlasování o návrhu směrnice o autorském právu bylo nejen v ČR zpolitizováno na nejvyšší úroveň. Údajně jsou ohroženy hodnoty jako svoboda internetu, právo na informace a přístup ke kulturním statkům. Ostatně, že svobodný internet je ohrožen, slyšíme už minimálně 20 let a opak je pravdou,“ popisuje atmosféru a tlak ze strany odpůrců směrnice v reakci na včerejší hlasování český europoslanec Stanislav Polčák. Někteří z jeho kolegů dostali v uplynulých týdnech i desítky tisíc mailů a výjimkou nejsou ani výhrůžky smrtí. „I já jsem obdržel osobní výhrůžky,“ potvrzuje Polčák.

Polčák konstatuje, že aktuální návrh má z jeho pohledu jisté nedostatky a je v některých ohledech příliš nekonkrétní, nicméně považuje za nutnost otevřít debatu a nastavit nová pravidla pro ochranu autorského obsahu na síti. Jde podle něj o spravedlivou rovnováhu mezi ochranou práv novinářů a vydavatelů na jedné straně a právem na přístup k informacím na straně druhé. „V právním státě není možný ani jeden extrém, tedy současný systém, na němž vydělávají těžké miliardy giganti typu Facebook, Google atd., a druhý extrém tedy zablokování přístupu k duševnímu vlastnictví a informacím,“ uvádí europoslanec v prohlášení. Odpůrci směrnice dle něj mají jediný cíl: „Nadále se beztrestně přiživovat na práci jiných, rozkrádat jejich vlastnictví.“

Svoboda: Nejde o cenzuru

Nutnost revize vztahů mezi jednotlivými aktéry zdůrazňuje i europoslanec Pavel Svoboda. „Je fakt, že nová pravidla zoufale potřebujeme k tomu, abychom v prostředí internetu nastavili pravidla mezi uživateli, držiteli autorských práv a internetovými platformami, které mají příjmy z reklamy na základě poskytování děl, která jsou chráněná autorskoprávní ochranou,“ říká.

Čtvrteční rozhodnutí europarlamentu Svoboda, který je předsedou právního výboru EP, chápe jako krok k zevrubné a věcné diskuzi o podobě směrnice. „Musím říci, že mě mrzí dezinformační kampaň, která se vede proti poslancům. Nikdo nechce filtrovat internet, ale je třeba nastavit takové podmínky, aby ti, kdo vytvářejí kreativní díla, měli mít možnost tato svá díla efektivně chránit a to i v digitálním prostředí internetu,“ dodává k výše popsaným tlakům a kampani ze strany internetových monopolů a pirátů.

Pirátské strany jsou hlavními odpůrci směrnice ve stávajícím znění. Argumentují tvrzením o údajné cenzuře internetu a dopadu na uživatele, ačkoli cílem směrnice je především narovnat vztahy mezi vydavateli a internetovými molochy, nikoli připravit lidi o žertovné obrázky a další zábavu v on-line prostředí, jak tvrdí například tuzemští piráti.

Parlament ve čtvrtek na plénu ve Štrasburku hlasoval pouze o své pozici k návrhu. Nepustil ho rovnou do třístranného jednání mezi Evropskou komisí, členskými státy a parlamentem. Poslanci si vyhradili právo jednat o něm v září i na plénu a přijít s pozměňovacími návrhy. Z 627 přítomných poslanců z celkových 751 návrh odmítlo 318 poslanců, pro bylo 278 a 31 se zdrželo. 

Více článků naleznete na stránkách Info.cz Zde >>>