Řekové před zimou drancují lesy

Sklad "pytláků" dřeva ve středním Řecku

Sklad "pytláků" dřeva ve středním Řecku Zdroj: profimedia.cz

Mnoho úsporami stižených Řeků se rozhodlo, že si pořídí levnější otop nebo za něj nezaplatí vůbec. Ve velkém proto vyrážejí do lesů, kde o víkendech brzy po ránu těží dřevo i ti, co nemají povolení. Ministerstvo životního prostředí proto místním orgánům nařídilo zvýšit kontroly.

Někteří z amatérských dřevorubců se uchýlili na venkov poté, co ztroskotala jejich úspěšná živnost ve městech, podotýká britský list The Guardian.

Příkladem je pár třicátníků, který se živil architekturou a módou, dokud jejich kariéru nezastavily hospodářské problémy země. Partneři tvrdí, že jim ani v době, kdy měli dobré platy, moc peněz navíc nezbývalo. Jen vytápění je prý přišlo na tři tisíce eur. „Byli jsme vystresovaní a opravdu vyděšení, protože jsme byli přesvědčení, že si nemůžeme dovolit další zimu v Aténách,” vylíčila deníku Nataša, která se proto se svým přítelem rozhodla přestěhovat kvůli levnějším nákladům na venkov.

ilustrační foto (Profimedia.cz)ilustrační foto (Profimedia.cz) | Profimedia.czMnoho úsporami stižených Řeků se rozhodlo, že si pořídí levnější otop nebo za něj nezaplatí vůbec

„Neuměl jsem sekat dřevo a bolí mě z toho celé tělo, ale od té doby, co to dělám, utratíme za vytápění našeho domu jen 300 eur,” vysvětluje Jannis. Zároveň se ale obává ekologických dopadů tohoto trendu. „Pořád slyšíme o lidech, kteří ilegálně drancují lesy kvůli otopu. Když jste zelený jako já, je to pro vás děsivé,” dodává. Úřady už dříve varovaly, že nezákonná těžba je se na úbytku stromového porostu podílí z 30 procent.

Lidé ve městech se museli zařídit jinak. „V našem bloku nezapnuli centrální vytápění, protože většina vlastníků bytů na to nemá peníze,” tvrdí majitelka butiku Tina Kanellopulu, která bydlí v luxusní čtvrti metropole. “Všichni si narychlo pořídili malé elektrické přímotopy. A běžte se podívat k doktorovi nebo právníkovi a uvidíte, že to dělají zrovna tak,” dodala.

Pavel Kohout: Čas na další řecký bankrot