Řekové si "zopakují" volby, jejich vládu povede soudce

Demonstrace v Řecku

Demonstrace v Řecku Zdroj: ctk

Nové předčasné volby se v Řecku uskuteční 17. června. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na stranický zdroj po jednání lídrů hlavních politických stran u prezidenta Karolose Papuliase. K volbám, které mohou rozhodnout o setrvání Řecka v eurozóně, dovede extrémně zadluženou zemi se skomírající ekonomikou a více než dvacetiprocentní nezaměstnaností přechodná vláda.

V čele tohoto kabinetu má podle neoficiálních informací řecké televize stanout nejvyšší soudce řeckého správního soudního dvora Panajotis Pikrammenos.

Po volbách z 6. května se o sestavení koalice neúspěšně pokoušeli předáci tří nejsilnějších stran. Marný byl i poslední pokus z iniciativy prezidenta, který si stranické šéfy sezval. Řečtí politici se pak rozhodovali mezi dvěma termíny nových voleb. V úvahu připadal ještě 10. červen.

O aktuální situaci Řecka čtěte více:

Krok za krokem: Jak by Řecko mohlo opustit eurozónu

Alexander Tomský: Snad Řecko skončí jako Argentina

Řecká ústava předpokládá, že v čele přechodné vlády stojí některý z šéfů nejvyšších řeckých soudů nebo nestranické osobnosti. V čele kabinetu teoreticky mohl zůstat i finanční expert Lukas Papadimos. Jediným úkolem přechodné vlády je dovést zemi k volbám a řešit jen naléhavé každodenní záležitosti. Podle šéfky komunistů Aleky Paparigaové se předáci stran dohodli na tom, že prozatímní vláda nebude přijímat mezinárodně závazná rozhodnutí.

Podle agentury DPA se má ještě ve čtvrtek sejít nový parlament s poslanci zvolenými 6. května. Parlament ale bude pravděpodobně už v pátek nebo v sobotu opět rozpuštěn.

Výsledek nových voleb bude určující pro to, zda bude extrémně zadlužené a na půjčkách závislé Řecko pokračovat v úsporném kurzu, jak to po něm požadují Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) výměnou za rozsáhlou úvěrovou pomoc.

Stále více Řeků škrty odmítá, což se projevuje na vzestupu krajně levicových stran, jako je SYRIZA, která by nyní podle průzkumů volby vyhrála. V těch předchozích skončila druhá za konzervativní Novou demokracií a před socialistickým PASOKem.

V sázce je nyní i setrvání Řecka v eurozóně. Většina Řeků si přitom přeje, aby nadále platili eurem. Předseda Evropské komise José Barroso dnes potvrdil, že Řekové o setrvání v eurozóně rozhodnou sami a nové volby označil za historické, pokud jde o budoucnost země. Přitom vyjádřil přání, aby Řecko v EU a eurozóně zůstalo.