Republikáni hrozí Palestincům ukončením americké pomoci

Gaza (foto z 22. července 2014)

Gaza (foto z 22. července 2014) Zdroj: CTK

Palestina může přijít o stovky milionů dolarů americké rozvojové pomoci, pokud u Mezinárodního trestního soudu (ICC) podá žalobu na Izrael. Tímto krokem jí včera pohrozil vlivný republikán Lindsey Graham, který je součástí delegace několika senátorů do Izraele.

Graham podotkl, že sice podporuje aspirace Palestinců na samostatný stát, nikoli však provokativní kroky proti Izraeli.
Vyzval je, aby ještě přehodnotili svoje přistoupení k soudu, které se podle OSN fakticky naplní v dubnu. ICC už minulý týden zahájil předběžné vyšetřování možných válečných zločinů spáchaných na palestinských územích.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy už dříve uvedla, že Palestina není samostatný stát a nemůže tak být součástí soudu. Ukončením pomoci Washington přímo nepohrozil, sdělil ale, že ji přehodnotí. Odříznutí samosprávy od amerických financí by pro ni bylo velmi bolestivé, každoročně tak dostává více než čtyři sta milionů dolarů.

Židovský stát už Palestině kvůli její soudní aktivitě zmrazil převody daňových výnosů, které jejím jménem vybírá. Za poslední měsíc minulého roku jde téměř o 130 milionů dolarů. Samospráva kvůli tomu vyplatila mzdy svým zaměstnancům jen z šedesáti procent. OSN proto v uplynulém týdnu vyzvala Izrael, aby převody daní obnovil.