Restaurace McDonald's poprvé celosvětově utržily přes sto miliard dolarů

McDonald´s (ilustrační fotografie)

McDonald´s (ilustrační fotografie) Zdroj: Reuters

Ford mění kávový odpad z McDonaldu na kvalitnější součástky do aut
Šéf McDonald's Steve Easterbrook končí
McDonald's v Peru
McDonald´s (ilustrační fotografie)
McDonald´s (ilustrační fotografie)
6
Fotogalerie

Konceptu rychlých restaurací McDonald's se daří. Tržby sítě restaurací americké společnosti včetně franšíz loni poprvé přesáhly sto miliard dolarů, tedy 2,3 bilionu korun. Sama společnost McDonald's hlásí za poslední loňské čtvrtletí zvýšení tržeb o čtyři procenta na 5,3 miliardy dolarů, přičemž čistý zisk vzrostl o jedenáct procent na 1,6 miliardy dolarů.

Tržby v pobočkách otevřených alespoň třináct měsíců se v období od října do prosince zvýšily o 5,9 procenta. Růst vykázaly všechny regiony, výsledek tak překonal odhady a byl nejlepší za více než deset let.

Společnost zahájila modernizaci obchodů a koupila dvě menší technologické firmy, které jí pomáhají s digitalizací prodeje. K zisku přispěla také donášková služba, kterou nyní McDonald's nabízí ve 25 tisících poboček a která mu na tržbách vynesla čtyři miliardy dolarů.

Akcie společnosti, jež jsou součástí amerického burzovního Dow Jonesova indexu, přesto před začátkem obchodování odepisovaly více než jedno procento. Loni přitom o 11,3 procenta zpevnily.