Reuters: Řecko s věřiteli začíná sepisovat technickou dohodu

Řecký premiér Alexis Tsipras (15. května 2015)

Řecký premiér Alexis Tsipras (15. května 2015) Zdroj: CTK

Řečtí vyjednávači začali se zástupci mezinárodních věřitelů sepisovat návrh dohody na technické úrovni. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný činitel řecké vlády. Zpráva, která by mohla naznačovat pokrok v jednáních mezi Aténami, Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF), vyvolala na finančních trzích výrazné oživení řeckých i evropských dluhopisů, stejně jako akcií i kurzu eura. Evropská komise ale uvedla, že obě strany ještě nejsou tak daleko, aby mohly vypracovat dohodu.

„V bruselské skupině dnes začínají procedury vypracovávání dohody na úrovni technického štábu,“ řekl představitel. Dodal, že řecký premiér Alexis Tsipras je kvůli dohodě v neustálém kontaktu s hlavami ostatních zemí eurozóny. Tsipras po dnešním zasedání ministrů zapojených do jednání řekl, že rozhovory jsou „v poslední fázi“ a že brzy budou zveřejněny podrobnosti dohody.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis v reakci na zprávu z Řecka řekl, že technická dohoda se ještě sepisovat nezačala. „Pracujeme na takové dohodě velmi usilovně, stále tam ale ještě nejsme,“ řekl.

Pracujeme na takové dohodě velmi usilovně, stále tam ale ještě nejsme

V Bruselu od března jednají zástupci Řecka a věřitelské „trojky“ o plánu řeckých reforem a opatření, jehož schválení by Aténám umožnilo do června dočerpat zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z dohodnutého úvěrového programu. Bez těchto peněz by zřejmě Řecko nebylo schopno v červnu uhradit splatné úvěry u MMF.

Mluvčí Evropské komise řekl, že v rozhovorech dál přetrvávají neshody v otázkách rozpočtových cílů, reforem důchodového systému a trhu práce, ale i ohledně velikosti řeckého státního sektoru. Podle řeckého činitele nezahrnuje technická dohoda snižování mezd státních zaměstnanců ani důchodů, obsahuje ale reformu daně z přidané hodnoty a nižší požadavek na přebytek primárního rozpočtu, tedy bez zahrnutí dluhové služby.