Rusko hrozí, že v případě sankcí zabaví majetek firmám z USA a EU

Budova ruského parlamentu

Budova ruského parlamentu Zdroj: Profimedia.cz

Pokud dojde na protiruské sankce, ruské úřady budou moci konfiskovat jmění, aktiva i bankovní účty všech evropských a amerických firem a údajně i soukromých osob působících v Rusku. Příslušný zákon už chystá ruský parlament, řekl agentuře RIA Novosti šéf ústavněprávního výboru Rady federace Andrej Klišas.

„Zákon dává takovou možnost prezidentovi a vládě v zájmu ochrany naší svrchovanosti před útoky,“ řekl senátor Klišas. „Jakékoli sankce musejí být oboustranné,“ podotkl. Poslanci nyní podle něj pečlivě studují, nakolik rozhodnutí o konfiskaci jmění zahraničních firem a cizinců odpovídá ruské ústavě. „O tom, že je v souladu s evropskými standardy, nepochybujeme,“ řekl Klišas.

Západ zvažuje sankce proti Rusku kvůli krizi na Krymu. Prozatím se uvažuje o nevydávání víz odpovědným ruským činitelům, ale i o ekonomických omezeních či o zmrazení majetku ruských institucí. Evropská unie navrhuje pozastavit jednání s Ruskem o liberalizaci vízového režimu. Otázka sankcí by se měla vyjasnit po čtvrtečním mimořádném summitu EU.

Grafika: Sankce proti Rusku by poznamenaly především Evropskou unii

Rusko slibuje tvrdou odvetu

O tvrdé odvetě za jakékoliv sankce hovoří Rusko od úterý. Prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci označil hrozby sankcemi za „škodlivé a kontraproduktivní“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že Moskva na případné sankce odpoví, „a to nikoli nutně zrcadlově“.

Putinův ekonomický poradce Sergej Glazjev se nechal slyšet, že pokud Spojené státy vyhlásí kvůli invazi na Krym vůči Rusku sankce, Moskva se možná vzdá dolaru jako rezervní měny a přestane splácet dluhy americkým bankám. Kreml se však od tohoto vyjádření později distancoval.

Ruská Rada federace v pondělí doporučila prezidentu Putinovi, aby odvetou za americkou kritiku ruského postupu na Krymu odvolal ruského velvyslance v USA. Šéf Kremlu ale návrh odmítl s tím, že podobné opatření by bylo „tou poslední možností“.

Sankce závisí na přístupu Ruska
Evropská unie bude zvažovat sankce proti Rusku v závislosti na stanovisku Moskvy k návrhům na vytvoření zprostředkovatelské kontaktní skupiny a realizaci plánu na urovnání ukrajinské krize. V Paříži to dnes prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. „Kontaktní skupinu se nyní snaží dát dohromady Francie a Německo,“ řekl ministr.

Pavla Palaščáková: Rusko vyměnilo Krym za důvěryhodnost