Rusko v Sýrii přitvrzuje, jeho válečné lodě pálily na cíle u Halabu

Syrský Halab

Syrský Halab Zdroj: ctk/AP

Ruské válečné lodě ve Středozemním moři dnes vypálily tři střely na cíle poblíž syrského Halabu. Jde o další známku toho, že Moskva rozšiřuje své vojenské aktivity v blízkovýchodní zemi, poznamenala agentura Reuters. Rusko začalo tento týden rovněž poprvé pro své údery v Sýrii využívat základnu v íránském Hamadánu.

Ruská letectvo pomáhá syrským vládním jednotkám v pokroku v bojích proti rebelům již téměř rok. V úterý začaly ruské stíhačky útočit i z íránské základny. Jejich cílem se tehdy staly tři provincie v severní a východní Sýrii.

Dnes vůbec poprvé Rusové odpálili tři střely na syrské cíle ze Středozemního moře, předchozí podobné údery byly vedeny z Kaspického moře.

Podle ruské armády byly střely odpáleny ze dvou lodí ve východní části Středozemního moře. Terčem úderu byly pozice džihádistů z Fronty dobytí Sýrie (bývalé An-Nusry napojené na Al-Káidu). Jak oznámilo ruské ministerstvo obrany, střely zničily velitelství a tábor radikálů.

Město Halab, které je rozdělené na část kontrolovanou vládou a oblast ovládanou povstalci, se stalo v uplynulých měsících terčem intenzivních bojů. Ve východní čtvrti města uvázlo bez přístupu k zásobování přes 200 tisíc lidí. OSN dlouhodobě usiluje o dojednání mimořádného příměří, ale zatím se to nepodařilo.

Ruské ministerstvo obrany nicméně ve čtvrtek oznámilo, že je Moskva ochotná podpořit návrh OSN na každotýdenní 48hodinové humanitární příměří ve městě. Poprvé by boje mohly být zastaveny již příští týden.