Růst ekonomiky eurozóny se propadne pod jedno procento

Raiffeisen

Raiffeisen Zdroj: ctk

Hospodářský růst členských zemí eurozóny napřesrok zpomalí na 0,8 procenta z letošních 1,6 procenta, odhadla rakouská společnost Raiffeisen Capital Management, podle které americká ekonomika zpomalí na 1,2 procenta. Ještě černější budoucnost větší eurozóně česká Raiffeisenbank, která ve svém čtvrtletníku Strategie CZ předvídá v roce 2012 zemím eura růst pouze 0,2 procenta. Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank očekává bankrot Řecka v prvním kvartále příštího roku.

Za celý rok 2011 očekává Raiffeisen Capital Management růst 1,6 procenta. Nejednotnost mezi zeměmi eurozóny bude, podle Kurta Schappelweina, ředitele oddělení pro multi-asset strategie Raiffeisen Capital Management, přetrvávat. Předstihové ukazatele v poslední době opět citelně klesly.

„Podstatným důvodem k nepříznivé náladě, která vládne mezi spotřebiteli, je všeobecná ztráta důvěry ve schopnost politiků řešit problémy,“ tvrdí Schappelwein a dodává: „Mnohé země eurozóny už vykazují zadlužení, které je důvodem k obavám. Vedle situace v Řecku a Portugalsku jsou příčinou rostoucích výnosů dluhopisů také veřejné rozpočty v Itálii a ve Francii, které jsou v katastrofálním stavu. Do víru pak s sebou strhávají další země jako např. Španělsko. Evropské centrální bance se sice nakupováním dluhopisů postižených zemí daří ceny státních dluhopisů stabilizovat, problémy nebonitních zemí eurozóny ale budou dále ovlivňovat trhy, dokud se nenajde nějaké definitivní politické řešení.“