S&P: Eurozóna může padnout do hluboké krize

ilustrační foto

ilustrační foto

Kdyby se investoři chovali racionálně, financování dluhu devíti zemí EU i jejich místních podniků ode dneška zdraží. Snížení ratingu od Standard & Poor’s, ke kterému došlo před víkendem a který je vodítkem pro ceny půjček, by za normálních podmínek takovou reakci vyvolalo. Řada politických a měnových zásahů do trhů, k nimž v posledním půlroce masivně dochází, však další vývoj zamlžuje.

Jisté je, že situace v krizí ohrožené Evropě se dostává pod další tlak. S&P uvedla, že její základní scénář stále počítá s tím, že letos poroste HDP eurozóny o 0,2 procenta (s relativně mírnou recesí v první půli roku) a příští rok o procento. „Nicméně, odhadujeme čtyřicetiprocentní pravděpodobnost toho, že eurozónu může postihnout mnohem hlubší a delší recese. Ta by vedla letos k propadu ekonomické aktivity o 1,5, procenta,“ uvedla v odůvodnění páteční akce S&P. Dodala, že zcela vyloučen není ani scénář ještě dramatičtějšího propadu.

Aktuální hlavní rating zemí EU podle Standard & Poor‘sAktuální hlavní rating zemí EU podle Standard & Poor‘s | Standard & Poor‘s

Ratingová agentura pochybuje, že řešení dosud nabízená evropskou politickou reprezentací budou na krizi stačit. Evropská centrální banka prý obnovení důvěry na trhu pomáhá – hlavně zavedením krizových půjček pro banky na tři roky, jichž se vyžilo v objemu téměř půl bilionu eur.

Někteří investoři to ale nepovažují za dostatečné. Tlačí na ECB, aby více na trhu přímo nakupovala problémové dluhopisy. S&P poznamenává, že si banka schovává munici na akci při dalším prohloubení krize.

Velké vášně vzbudila ztráta nejvyššího ratingu dvou silných zemí, Francie a Rakouska. Z Rakouska zní, že za to mohou Maďaři, neboť Rakušané jsou tam podobně jako v Česku velkým investorem ve finančním sektoru. Tyto investice poslední vývoj v zemi dost ohrožuje.

Pro Francii, považující se za lídra Evropy, je to ještě větší rána. Přitom je krok S&P jen přiznáním veřejného tajemství, že země není v dobré situaci. Šéf BNP Paribas Jean-Laurent Bonnafe řekl, že země může do pěti let získat rating zpět, pokud sníží své dluhy a její ekonomika poroste dvouprocentním tempem ročně. Toho v předpokládané recesi dosáhne jen stěží.

Stupnice S&P pro dlouhodobý rating

AAA - Schopnost emitenta dostát závazkům je mimořádně silná.
AA - Schopnost emitenta dostát závazkům je velmi silná.
A - Schopnost emitenta dostát závazkům je silná, ale je více citlivá na případné negativní změny v ekonomice než u vyšších stupňů ratingu.
BBB - Vykazuje adekvátní míru bezpečnosti, ale při zhoršení ekonomických podmínek může dojít k oslabení schopnosti emitenta dostát závazkům.
BB, B, CCC, CC, C - Stupně označující spekulativní investice. Takto označené cenné papíry mají určitou kvalitu a míru bezpečnosti, která je ale vyvážena vysokou nejistotou či větší citlivostí na zhoršené ekonomické podmínky.
D - Velmi vysoká pravděpodobnost úpadku. Trvalá neschopnost dlužníka dostát svým závazkům. V rámci stupňů AA až CCC jsou ještě rozlišovány mezistupně označované symboly + a .