Saakašvili končí ve funkci gubernátora Oděsy a začíná nový boj s korupcí. Viní z ní Porošenka

prezident Gruzie Michail Saakašvili

prezident Gruzie Michail Saakašvili Zdroj: ctk

Saakašvili, Gruzie
Belgický ministr zahraničí Didier Reynders, Ukrajinský prezident Porošenko a maďarský prezident Janos Ader při večeři u příležitosti návštěvy amerického prezidenta Barracka Obamy v Polsku
Petro Porošenko
Petro Porošenko
Petro Porošenko
13
Fotogalerie

Oděský gubernátor Michail Saakašvili složil dnes funkci a v odůvodnění svého kroku obvinil ukrajinského prezidenta Petra Porošenka z krytí korupčních praktik. V Oděse prý hlava státu podporuje dva místní kriminální klany a blokuje reformní proces. Saakašvili prý "začíná novou etapu boje" s korupcí.

Saakašvili stál v letech 2004-13 v čele Gruzie a proslul úspěšným prosazování protikorupčního programu. Po odchodu z funkce mu Porošenko loni v květnu svěřil úřad guvernéra významné Oděské oblasti na jihu země. Saakašvili ale od počátku působení na Ukrajině poukazoval na nečinnost kyjevských úřadů v boji s úplatkářstvím, které podle něj "sahá do nejvyšších pater ukrajinské politiky". Ve stále větší míře začal z odpovědnosti za neuspokojivý stav obviňovat přímo Porošenka.

Saakašvilimu podle dnešního vyjádření vadí nezdar bezcelní zóny v oděském přístavu, která byla jedním z jeho hlavních projektů. Porošenko ale prý navzdory slibům budování zóny nepodpořil, a navíc podporuje v Oděse "kriminální klan vrahů" a jiný "klan korupčníků". Oděskou oblast prý Kyjev vydává nepřátelům Ukrajiny, oporou korupce je podle Saakašviliho ministr vnitra Arsen Avakov.



"Nehodlám o tom mlčet, už toho mám všeho dost," svěřil se Saakašvili novinářům. Poslední kapkou prý bylo zveřejňování majetkových poměrů ukrajinských politiků a státních úředníků, které odhalilo jejich mnohamilionová, podle kritiků nelegálně získaná jmění.

Svůj boj ale Saakašvili nehodlá vzdát. "Rozhodl jsem se zahájit novou etapu boje, ať nedoufají, že se mě zbaví," řekl gruzínský exprezident bez dalšího upřesnění. Kyjev se zatím k jeho demisi nevyjádřil.