Bez mezinárodní pomoci si s Rusy v Donbasu neporadíme, tvrdí Kyjev

Donbas

Donbas Zdroj: reuters

Donbas
Donbas
Donbas
Donbas
Donbas
25
Fotogalerie

Ukrajina stále více naléhá na mezinárodní společenství, aby se zasadilo o větší bezpečnost východu Ukrajiny a zabránilo přesunu zbraní přes hranici s Ruskem. Požaduje výrazné posílení pozorovatelské mise OBSE. Padají i návrhy, aby úkol kontrolovat dění na separatistickém území připadl OSN. „Je třeba radikálně navýšit strukturu mise, několikanásobně,“ podotkl v úterý ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. 

Náměstek ministra pro dočasně okupovaná území Heorhij Tuka ale tento týden podotkl, že OBSE na realizaci efektivní ozbrojené mise nemá dost peněz a očekává, že se této úlohy ujme OSN. „Řekněme si to otevřeně. Je to kapka v moři, ne řešení. Při obnově pořádku v Bosně bylo nasazeno 60 tisíc lidí,“ poznamenal k misi čítající několik stovek lidí.

Poukazuje se i na to, že velkou slabinou projektu je noční nečinnost kontrolorů daná bezpečnostními riziky. „Rusko snadno přesouvá zbraně, palivo a munici přes hranici ve tmě, v době nepřítomnosti pozorovatelů,“ uvedl velvyslanec USA při OBSE Daniel Baer.

O vyzbrojení pozorovatelů jedná Kyjev s partnery z takzvané normandské čtyřky, konkrétní výsledky ale zatím nejsou. Proruští ukrajinští vzbouřenci návrh opakovaně odmítli. Moskva se k plánu v principu hlásí, bude však prý zapotřebí ještě vyjasnit mnoho bodů.

Experti už nějaký čas pochybují, že se konflikt v Donbasu podaří rychle vyřešit, podle některých se může táhnout i několik desetiletí. Objevují se přitom názory, že by se Moskva ráda odstřihla od divoké éry obou samozvaných republik a učinila z nich přijatelnější partnery pro mezinárodní společenství i Kyjev.

Uznávaný časopis Foreign Policy v této souvislosti naznačil, že by Kreml mohl stát za sérií záhadných úmrtí nepohodlných vzbouřenců se špatnou pověstí. Posledním z nich byla říjnová vražda Arsena Pavlova, známého jako Motorola. Od polního velitele rebelů, který se chlubil zabíjením ukrajinských zajatců, se Rusko veřejně distancovalo.

Vesměs se spekuluje, že za jeho zabitím pomocí nastražené bomby je místní válka o moc a zdroje, separatisté zase hovoří o akci Ukrajinců. „Pavlovova vražda byla sofistikovaná, účinná a vyžadovala dobrý přístup k němu − známky zručnosti, které naznačují ruskou účast,“ podotýká však Foreign Policy. Podle jejího zdroje může docházet k likvidaci „první generace“ rebelů ve snaze zamést stopy po válečných zločinech.