Šance na „brexit“ je skoro 50 na 50, míní britský expremiér Major

Britský expremiér John Major

Britský expremiér John Major Zdroj: Steve Punter, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Velká Británie a Evropská unie jsou „blízko zlomu, který není v našem ani jejich zájmu,“ prohlásil bývalý britský ministerský předseda John Major. Podle něj vážně hrozí, že jeho země z EU skutečně vystoupí.

„Šanci na britský odchod z EU odhadují jen těsně pod 50 procent,“ řekl Major na berlínské konferenci pořádané Nadací Konrada Adenauera. „Všichni si musíme uvědomit, že takový rozvod by mohl být definitivní,“ dodal s tím, že pozdější opětovný vstup Británie do EU považuje za nepravděpodobný.

Major se stal britským premiérem v roce 1990 a za Británii dojednával Maastrichtskou smlouvu. Tu jen těsně protlačil v britském parlamentu poté, co se proti ní vzbouřila část jeho vlastních konzervativců.

Podle Majora byl hlas jeho země po odchodu z EU (brexit) „byl oslabený – jak při jednání s našimi i spojenci, tak na každém mezinárodním fóru“. „Velká Británie by klesla na nižší úroveň důležitosti. Poprvé za 300 bychom se stali slabou evropskou silou,“ řekl.

Labouristé referendum nechtějí

Úřadující britský premiér David Cameron už v dubnu slíbil, že se vzdá své funkce, pokud se mu nepodaří nejpozději v roce 2015 prosadit konání referenda o setrvání země v EU. Příští rok ale v Británii proběhnou volby a opoziční labouristé již avizovali, že chtějí referendum odložit na rok 2022.

Cameron svým protievropským postojem cílí především na příznivce Strany za nezávislost Spojeného Království (UKIP). Ta žádá okamžitý odchod Británie z EU. V květnových volbách do Evropského parlamentu strana v Británii vyhrála, přičemž voliče přetáhla především konzervativcům. Průzkumy veřejného mínění nyní naznačují, že Cameronova strana by mohla výrazně ztratit i v britských parlamentních volbách.