Šanghaj mírně uvolní lockdown. Bitcoin padá

Šanghaj uvolňuje pravidla pro běžný život.

Šanghaj uvolňuje pravidla pro běžný život. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Bitcoin klesl pod 40 tisíc dolarů 

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin dnes poprvé od poloviny března sestoupila pod hranici 40 tisíc dolarů (zhruba 900 tisíc korun). K poklesu bitcoinu podle analytiků přispívají vyhlídky na zvyšování úrokových sazeb americké centrální banky (Fed).

Podle údajů na specializovaném webu CoinDesk se bitcoin kolem 22.30 prodával za zhruba 39 750 dolarů, za posledních 24 hodin tak ztrácel přes osm procent. Koncem března se bitcoin podle agentury Reuters vyšplhal na letošní maximum 48 234 dolarů. Od té doby již klesl o více než 17 procent.

„Bitcoin a tradiční trhy nadále negativně reagují na očekávání, že Fed bude zpřísňovat svou měnovou politiku, aby tak bojoval s inflací,“ uvedl analytik Riyad Carey ze společnosti Kaiko.

Šanghaj uvolní lockdown

Čínu už několik týdnů trápí nárůst počtu případů covidu, navzdory tomu se nicméně tamní vláda snaží i nadále držet čísla nakažených na co nejmenších hodnotách. Většina čínské populace totiž covid v předešlých letech neprodělala a ani nepodstoupila očkování. Situace je nejvážnější v Šanghaji, kde je v současné chvíli téměř deset tisíc nakažených. Nicméně podoba čínského lockdownu je skutečně striktní, tamní obyvatelé tak mohou opustit své byty jen v případě, když jdou na povinné testování. 

Obyvatelé Šanghaje tak trpí nedostatkem potravin i ostatních nezbytných produktů. Vedení města se proto rozhodl mírně uvolnit podmínky, kdy rozdělilo jednotlivé okrsky do tří skupin podle počtu případů. V některých z nich tak obyvatelé Šanghaje budou moci za určitých podmínek vyrazit ven. 

„Po dlouhém lockdownu je pochopitelné, že lidé chtějí vyrazit ven nadýchat se čerstvého vzduchu, potřebují také jít si nakoupit jídlo nebo léky. Ale pokud se bude shromažďovat hodně lidí neuspořádaným způsobem, tak to představuje nebezpečí našeho protiepidemickému snažení,“ uvedla zástupkyně vedení města Wu Čchüan-jü. 

Z trhů a burz

Americké akcie poklesly

Americké akcie zahájily týden výrazným poklesem, ke kterému přispěly rostoucí výnosy u dluhopisů vlády Spojených států. Investoři nyní čekají na úterní údaje o březnovém vývoji spotřebitelských cen v USA.

Dow Jonesův index ztratil 1,19 procenta a uzavřel obchodování na 34 308,08 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,69 procenta na 4412,53 bodu a index Nasdaq Composite se snížil dokonce o 2,18 procenta na 13 411,96 bodu.

Na trhu panuje obava z recese 

Výnosy u desetiletých dluhopisů americké vlády se vyšplhaly na nejvyšší úroveň za více než tři roky, a to kvůli vyhlídkám na agresivnější zpřísňování měnové politiky v USA. Předpokládá se, že americká centrální banka (Fed) v příštích měsících v rámci boje proti inflaci přikročí k několika zvýšením své základní úrokové sazby o půl procentního bodu. „Panuje obava, že Fed vyvolá hospodářskou recesi,“ uvedl analytik Oliver Pursche ze společnosti Wealthspire Advisors.

V únoru meziroční růst spotřebitelských cen v USA zrychlil na 7,9 procenta z lednových 7,5 procenta. Analytici předpokládají, že v březnu se inflace vyšplhala až na 8,5 procenta.

Tweet dne

Obléhání Mariupolu můžeme zvrátit, pokud dostaneme težké zbraně, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj.

Stane se dnes

  • Americká investiční banka Goldman Sachs zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí.
  • Jednání ministrů pro evropské záležitosti zemí EU. Věnovat se budou zejména hodnocení stavu právního státu v členských zemích.
  • Institut ZEW oznámí vývoj indexu důvěry investorů a analytiků v německou ekonomiku za duben.
  • Ruský prezident Vladimir Putin a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko u příležitosti Dne kosmonautiky navštíví ruský kosmodrom Vostočnyj na Dálném východě, na tiskové konferenci se očekávají otázky ohledně Ukrajiny.