Sarkozyho rival Hollande: Chci revizi vztahů s Německem

François Hollande

François Hollande Zdroj: CTK

Kandidát francouzských socialistů na prezidenta François Hollande chce v případě svého zvolení zrevidovat vztahy s Německem. V předvolebním projevu prohlásil, že bude po Německu požadovat v evropském prostoru "více solidarity", informovala AFP. "Co chybí Evropě, je pohyb. Navrhnu našim německým přátelům nový vztah založený na pravdě. Oni budou muset ze své strany projevit solidaritu. Německo nezůstane silné ve slabé Evropě. Nezůstane bohaté ve zchudlé Evropě. Taková je pravda," řekl Hollande.

„Proto v lednu 2013 navrhnu německé kancléřce Angele Merkelové vypracování nové francouzsko-německé smlouvy,“ prohlásil Hollande. Podle něj musí Francie znovu projevovat „ambici změnit směřování Evropy“, a to kladením důrazu na hospodářský růst a na investice do infrastruktury.

„Evropa je naším společným statkem. A je posláním Francie ji budovat s Německem a s dalšími zeměmi, které nás budou chtít doprovázet,“ dodal.

Francie a Německo, které jsou označovány za motor či tažný pár Evropské unie, se v současnosti snaží uhasit krizi kolem eura upravením smlouvy o unii tak, aby bylo posíleno řízení ekonomiky v eurozóně. Obě země usilují o zavedení povinné rozpočtové kázně, kterou by bylo možné vynucovat pomocí automatických sankcí. Žádají rovněž zavedení evropské daně z finančních transakcí.

Francie s Německem se rozchází v otázce eurobondů a role ECB

Skřípot ve francouzsko-německém tandemu ale zazněl v otázce případného zavedení společných evropských dluhopisů. Nejbohatší Německo je na rozdíl od Francie proti z obavy, že by hospodářsky odpovědnější země eurozóny doplácely na ty méně odpovědné. Berlín rovněž odmítá změny ve statusu Evropské centrální banky, která má podle něj zůstat zcela nezávislá.

Francouzsko-německá smlouva, o níž hovořil Hollande, byla uzavřena v roce 1963 mezi tehdejším francouzským prezidentem Charlesem de Gaullem a někdejším německým kancléřem Konradem Adenauerem. Stanovila společné cíle v hospodářské, ale i v mezinárodní, obranné a školské politice.

Hollande slibuje, že si došlápne na finančníky

Sedmapadesátiletý Hollande zároveň dnes řekl, že hodlá usměrnit banky a pomocí zákona oddělí úvěrový byznys od toho spekulativního. „Kdo je mým protivníkem? Finanční svět,“ zahřímal před davem svých stoupenců.

Součástí jeho programu je i zrušení úsporných opatření současné pravicové vlády ve školství nebo zvýhodnění zaměstnavatelů nabírajících mladé pracovníky. Jeho cílem je i snížení rozpočtového schodku.

Hollande dnes také slíbil, že v případě svého zvolení už v květnu rozhodne o termínu návratu francouzských vojáků působících v Afghánistánu. Francouzské veřejné mínění reagovalo citlivě na páteční masakr Francouzů afghánským vojákem, což už přimělo současnou hlavou státu Nicolase Sarkozyho hovořit o možném předčasném odvolání jednotek.

Hollande se stal hlavním Sarkozyho protivníkem v boji o prezidentskou funkci. Stojí v čele žebříčků volebních preferencí s 28 až 30 procenty podpory.