Schwarzenberg zamířil do Kyjeva, Janukovyče podpořily statisíce lidí

Demonstrace na Ukrajině

Demonstrace na Ukrajině Zdroj: profimedia.cz

Demonstrace na Ukrajině
Demonstrace na Ukrajině
Demonstrace na Ukrajině
Demonstrace na Ukrajině
4
Fotogalerie
Odpovědí na nedávné statisícové mítinky opozice se dnes v centru Kyjeva stala "odvetná" demonstrace stoupenců ukrajinské vlády. Na Evropské náměstí, v těsném sousedství s centrem opozičních protestů na náměstí Nezávislosti, se shromáždily tisíce aktivistů vládní Strany regionů, kteří se od pátku sjížděli do metropole ve zvláštních vlacích a autobusových kolonách.

Premiér Mykola Azarov v projevu ke shromážděným vysvětlil, proč Ukrajina koncem listopadu ustoupila od podpisu asociační smlouvy s Evropskou unií. Země podle něj nechce být „přívěskem Evropy“, ale jejím plnohodnotným partnerem. O vytvoření zóny volného obchodu s EU je třeba přemýšlet ve strategické, nikoli krátkodobé perspektivě. „Ukrajina nemohla podepsat smlouvu (s EU) a skončit jako bankrotář,“ řekl předseda ukrajinské vlády.

Azarov Ukrajince varoval, že sbližování s Evropou může mít nežádoucí následky. Mnozí se podle něj mylně domnívají, že po podpisu asociační smlouvy budou Ukrajinci moci volně jezdit na západ kontinentu. „Nic podobného. Nejdřív musí Ukrajina legalizovat homosexuální sňatky a odebrat všem lidem otisky prstů na biometrické pasy. Přejete si něco takového?“ zeptal se davu, z něhož zněly silné projevy nesouhlasu.

Údaje o počtu účastníků provládní demonstrace se výrazně liší. Ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na organizátory napsala, že projev Azarova poslouchalo až čtvrt milionu lidí. Podle ministerstva vnitra se provládního shromáždění zúčastnilo 60 tisíc lidí.

Na nedalekém náměstí Nezávislosti se dnes shromáždilo asi 5000 stoupenců opozice. Hlavní demonstrace odpůrců vlády se chystá na neděli, kdy mají k protestujícím promluvit vůdci opozice Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok.

Proevropské demonstranty podpořili Schwarzenberg i McCain

Mezi proevropské demonstranty na kyjevském náměstí Nezávislosti večer přišel šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg. Podle ukrajinského serveru Segodňa prohlásil, že Ukrajinci demonstrují celému světu přání se s unií sblížit.

Do Kyjeva má namířeno také vlivný americký senátor John McCain, který je vůdčím hlasem republikánů v zahraničněpolitických otázkách. Podle mluvčího McCainovy kanceláře se senátor sejde s představiteli ukrajinské vlády, opozičními politiky a vůdci občanské společnosti.

Kvůli policejnímu zásahu proti demonstrantům přišel o funkci kyjevský starostaKvůli policejnímu zásahu proti demonstrantům přišel o funkci kyjevský starosta | ctkKvůli policejnímu zásahu proti demonstrantům přišel o funkci kyjevský starosta

Janukovyč odvolal kyjevského starostu

Ukrajinský generální prokurátor dnes na tiskové konferenci v Kyjevě oznámil, že se souhlasem prezidenta Janukovyče byli dnes z funkcí odvoláni kyjevský starosta Volodymyr Popov, náčelník kyjevské policie Valerij Korjak a další dva vysocí úředníci. Důvodem jejich odvolání je rozkaz, který koncem listopadu vydali policii k provedení brutálního zákroku proti demonstrantům v centru Kyjeva. Potrestání viníků v pátek během jednání u kulatého stolu s opozicí slíbil sám prezident.

K situaci na Ukrajině a k „východní“ politice EU se dnes v Moskvě vyslovil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který bude v pondělí o vztazích s Kyjevem jednat v Bruselu se svými evropskými partnery. „Ti lidé, kteří považovali za hlavní úkol Východního partnerství uměle a vyděračsky odtrhnout naše sousedy od Ruska, nyní vidí, že to není tak snadné,“ řekl Lavrov. Brusel si podle něj sliboval od přidružení Ukrajiny získání nových trhů, které by okamžitě zaplnila konkurenceschopná produkce evropských výrobců.

Lavrov doufá, že pondělní diskuse s ministry zahraničí EU bude seriózní. „Evropa by k ní měla přistoupit čestně a neměla by se jí vyhýbat,“ vzkázal do Bruselu šéf ruské diplomacie.

Na provládní demonstrace podle úřadů přišlo 200 tisíc lidíNa provládní demonstrace podle úřadů přišlo 200 tisíc lidí | ctkNa provládní demonstrace podle úřadů přišlo 200 tisíc lidí