Vesnice v jižní Itálii hledají nové obyvatele. Odměna za nastěhování: 18 tisíc měsíčně

Nejenom jih Itálie bojuje s úbytkem obyvatel.

Nejenom jih Itálie bojuje s úbytkem obyvatel. Zdroj: Profimedia.cz

V nejmenším italském regionu se tomu rozhodli čelit.
Nové obyvatele lákají na měsíční rentu ve výši 700 eur po dobu tří let.
Potenciální zájemci ale musí v obci začít podnikat.
Tato nabídka se týká obcí, které mají méně než dva tisíce obyvatel.
Prezident regionu rovněž přislíbil každé obci dotaci ve výši dva tisíce eur.
15
Fotogalerie

Měsíčně 700 euro (18 tisíc korun) po dobu tří let za to, že se nastěhujete do obce s méně než s dvěma tisící obyvatel. Touto nabídkou a také příslibem investic do vybudování nové infrastruktury se snaží Donato Toma, prezident jihoitalského regionu Molise, řešit extrémní úbytek obyvatel v oblasti.

„Nechtěli jsme nabízet jen měsíční paušál, pak by šlo pouze o jistý druh charity. Chtěli jsme udělat mnohem víc a pobídnout nové obyvatele, aby v oblasti i investovali. Nabízí se jim hned několik možností, jak zde začít podnikat. Mohou si otevřít pekárnu, papírnictví nebo restauraci, ale v podstatě cokoliv,“ přibližuje plán na vdechnutí života a zároveň zvýšení počtu obyvatel Toma. O speciální akci informuje britský list Guradian.

Podmínkou k získaní 700 eur měsíčně je příslib, že dotyční zahájí v obci podnikání. Prezident nejmenšího italského regionu rovněž přislíbil každé obci s méně než dvěma tisící obyvateli dotaci v přepočtu téměř 300 tisíc korun na vybudování infrastruktury.

Podle oficiálních statistik patří region Molise k oblastem, které v posledních letech přišly o nejvyšší procento obyvatel, od roku 2014 odsud odešlo devět tisíc lidí. Jen za loňský rok se téměř tři tisíce lidí přestěhovalo. Velmi výrazně klesla i porodnost.

V regionu Molise (na snímku níže) jsou například města Campobasso či Termoli. 

Trendu úbytku obyvatel čelí celá Itálie. Mezi lety 2014 až 2018 počet Italů s trvalým bydlištěm klesl o 677 tisíc. Podle odborníků je to způsobeno jednak poklesem porodnosti a rovněž s nárůstem migrace mladé generace do jiných zemí Evropské unie.

Podobně čelily ubýtku obyvtel v minulosti i další dvě italské obce - Sutera a Sambuca na Sicílii. V prvním případě starousedlíky doplňují uprchlíci, v druhém se snaží nové obyvatele nalákat na velmi výhodný odprodej nemovitostí. Dům v této poloprázdné vesnici se dá pořídit za symbolickou částku jednoho eura.