Největší nacistický bunkr v Hamburku se změní na designový hotel se zelenými zahradami na střeše

Bezprostředně po válce uvažovalo vedení Hamburku o jeho zbourání. Od toho se nakonec ustoupilo kvůli množství dynamitu, které k tomu bylo zapotřebí.

Bezprostředně po válce uvažovalo vedení Hamburku o jeho zbourání. Od toho se nakonec ustoupilo kvůli množství dynamitu, které k tomu bylo zapotřebí. Zdroj: NH Hotel Group

Betonovému 75 metrů širokému a 35 metrů vysokému objektu se přezdívá „Hochbunker“ neboli vysoký bunkr.
V Hamburku stojí dodnes kolem 650 betonových bunkrů, z tisícovky postavených během druhé světové války.
Bunkr St. Pauli je v Hamburku největším
Objekt je dimenzován na 18 tisíc lidí.
První hotelové návštěvníky přivítá už za necelé dva roky.
16
Fotogalerie

Bývalý nacistický bunkr se změní na designový hotel. Návštěvníkům se otevře pod hlavičkou španělské hotelové sítě NH Hotel Group v první polovině roku 2021. O plánované rekonstrukci objektu, který během druhé světové války v Hamburku postavili nuceně nasazení, informoval server amerického deníku The New York Times.

Detaily rekonstrukce historického objektu vedení španělského hotelového řetězce zatím neuvedlo. Veškeré stavební zásahy ale mají být provedeny s respektem k minulosti.

„Chápeme, že jde o velmi citlivé téma, proto máme v plánu i realizaci památníku odkazujícího se na minulost. Chcme tak vyslat pozitivní signál o našem působení obyvatelům Hamburku,“ uvedla mluvčí Juliane Vossová.

Cílem rekonstrukce není vznik luxusního zařízení pro VIP klientelu, ale vytvoření designového a stylového hotelu, který bude přístupný i místním.

Bunkr St. Pauli je v Hamburku největším, za války jich ve městě bylo postaveno více než tisíc. Dodnes jich stojí kolem 650. Objekt pojal kolem 18 tisíc lidí, díky širokému vchodu byl připraven i na evakuaci matek s kočárky.

Betonovému 75 metrů širokému a 35 metrů vysokému objektu se přezdívá „Hochbunker“ neboli vysoký bunkr. Bezprostředně po válce uvažovalo vedení Hamburku o jeho zbourání. Od toho se nakonec ustoupilo kvůli množství dynamitu, které k tomu bylo zapotřebí. Bývalý nacistický bunkr nakonec přeci jen našel nové využití, v 50. letech tam vzniklo centrum televizního rozhlasového vysílání a naposledy koncertní sál s nočním klubem.

Bunkr Hochbunker není prvním místem spojeným s nacistickou érou, o nějž projevili zájem soukromí investoři. Deník The New York Times připomíná i komplex Prora na Rujáně, kde Adolf Hitler zamýšlel vytvořit rekreační středisko. Na hotel byl přestavěn také zámek v saském městě Colditz,  který byl za druhé světové války vězením pro zajaté nepřítelské vojáky.