Polské prezidentské volby změnu nepřinesly. Úřad těsně obhájil Duda

Polský prezident Andrzej Duda již oslavuje obhajobu mandátu

Polský prezident Andrzej Duda již oslavuje obhajobu mandátu Zdroj: Reuters

Andrzej Duda podle průzkumů vyhraje s dvouprocentním náskokem
Jeho rival Rafal Trzaskowski však stále věří, že jej může ve volbách porazit
Polsko volilo v druhém kole prezidenta. Na snímku předseda vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslav Kaczynski a recesista s jeho maskou.
Prezidentské volby v Polsku: Prezident Adrzej Duda obhajuje svůj post.
Varšavský primátor Rafal Trzaskowski přišel s projevem krátce po skončení voleb (12. 7. 2020).
8
Fotogalerie

Polský prezident Andrzej Duda obhájil mandát. Podle téměř úplných výsledků sčítání po nedělních volbách získal 51,21 procenta hlasů. Očekává se, že volební vítězství stávajícího prezdietna upevní postavení vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Kandidáta opoziční Občanské platformy, primátora Varšavy Rafala Trzaskowskiho, podpořilo asi 48,79 procenta lidí. Hlasovat přišlo přes 68 procent voličů.

„Báječné! Děkuji mnohokrát! Ať žije Polsko! Moji drazí, viděli jste tuto úžasnou účast, téměř 70 procent. Vyhrát volby s takovou účastí je neuvěřitelná zpráva. Děkuji z celého srdce všem svým krajanům,“ prohlásil Duda už v noci po oznámení výsledků průzkumu agentury Ipsos, který mu také přisuzoval vítězství.

Volební místnosti v Polsku se uzavřely v neděli ve 21 hodin. Účast dosáhla 67,48 procenta oprávněných voličů, uvedla volební komise. Konečné výsledky by mohly být známy během pondělí, průběžné výsledky sčítání volební komise nezveřejňuje.

Prezidentské volby se původně měly konat 10. května, ale musely být odloženy kvůli koronaviru i pochybnostem o spravedlnosti hlasování na 28. června. Duda v prvním kole vyhrál se ziskem 43,5 procenta hlasů, což představovalo 8,45 milionu voličů. Na zvolení to ale nestačilo.

Do druhého kola postoupil také Trzaskowski, který získal 30,46 procenta hlasů (5,9 milionu voličů). Rivalův náskok by ale mohl Trzaskowski vymazat za pomoci voličů dalších středových kandidátů, zatímco na vážkách zůstalo sedm procent příznivců kandidáta krajní pravice Krzysztofa Bosaka.