Slováci si najímají Rumuny a Srby, chybí jim lidé s kvalifikací

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Bratislava, Slovensko
3
Fotogalerie

Podnikům na Slovensku chybí kvalifikovaná pracovní síla, společnosti zaměstnávají stále více cizinců. V angažování pracovníků ze zahraničí hodlají pokračovat i do budoucna. Vyplývá to z údajů slovenských úřadů a průzkumu.

Letos v říjnu pracovalo na pětimilionovém Slovensku více než 34 tisíc cizinců. Ve srovnání s loňskem to znamená nárůst o dvě pětiny a zároveň jde o nejvyšší počet cizinců za poslední roky. Z cizinců pracují na Slovensku hlavně Rumuni a občané Srbska, jejichž zaměstnávaní v zemi je na rozdíl od občanů členských států Evropské unie administrativně komplikovanější.

Podle nejnovějšího průzkumu personální a poradenské společnosti McROY situace na slovenském pracovním trhu nutí až polovinu oslovených firem, aby se ohlížely po pracovnících v zahraničí. Nábor cizinců odmítla jen čtvrtina společností.

Firmy si podle sondáže stěžovaly hlavně na nedostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří chybí zejména ve strojírenství a automobilovém průmyslu, jež je hlavním tahounem slovenské ekonomiky. Například slovenská divize automobilky Volkswagen již v říjnu ohlásila, že kvůli nedostatku pracovních sil zaměstná ve své továrně v Bratislavě 550 pracovníků ze sesterského závodu Audi Hungaria v maďarském Györu.

Nezaměstnanost na Slovensku se v posledních třech letech snižuje. Navzdory tomu, že se pohybuje na dlouhodobých minimech kolem hranice devíti procent, dlouhodobě je nezaměstnanost na Slovensku vyšší než průměr EU.

Slovenské ministerstvo sociálních věcí již ohlásilo zpřísnění podmínek pro osoby, které se zaregistrují na úřadu práce. Od změn si slibuje zvýšení zaměstnanosti.

Slovenský premiér Robert Fico se minulý týden během návštěvy jednoho z podniků podle tisku nechal slyšet, že některé firmy pravděpodobně nebudou moci přežít, aniž přitáhnou na Slovensko zaměstnance z jiných zemí.