Slovenské firmy začínají ve velkém propouštět

Chemička DEZA Valašské Meziříčí vypustí v ČEsku nejvíce rakovinotvorných látek

Chemička DEZA Valašské Meziříčí vypustí v ČEsku nejvíce rakovinotvorných látek Zdroj: ctk

Podnikům na Slovensku se přestává dařit. Pro pokles odbytu, nově zavedenou přísnější ochranu zaměstnanců či spory má brány vícerých firem opustit přes 1700 zaměstnanců. Největším počtem propuštěných hrozí chemička Duslo Šaľa. Firma zaměstnávající 2200 lidí uvažuje nad uzavřením jednoho provozu s osmi stovkami pracovníků. Důvodem je spor s obcí Močenok, která výrobci hnojiv a chemie nechce dovolit zahájení výroby anilinu.

Chemička přitom jednání obce nerozumí, argumentuje rozšířením provozu a milionovými investicemi. „My jsme jako jedna ze třech dotčených obcí o věci jednali na mimořádném zasedání zastupitelstva, kde poslanci s tímto záměrem nesouhlasili,“ uvádí starosta Močenku Marián Bozár s tím, že zastupitelé jen tlumočili obavy občanů ze znečištění ovzduší i pozemních vod. Definitivní slovo bude mít až rezort životního prostředí, který rozhodne o realizaci projektu.

O práci mají přijít také téměř tři stovky lidí z obchodního řetězce Tesco Stores, a to kvůli situaci na trhu a změněnému zákoníku práce. Na svých místech mají zůstat jen prodavači, jinak se bude propouštět v celé společnosti. Většina propuštěných má však dostat nabídky na jiná místa.

K počtu více než 400 tisíc nezaměstnaných se má připojit i 289 pracovníků holdingu HrKo, který se zaměřuje na chov slepic na jihu Slovenska. Za rozhodnutím stojí finanční krize. Ta snížila cenu vajec, kvůli čemuž se firma dostala do ztráty.

Ve snižování počtu pracovníků mají už třetí rok za sebou pokračovat také energetické strojírny SES Tlmače. Z celkového počtu 1700 zaměstnanců podle informací deníku Sme odejdou dvě až tři stovky osob. Výrobce kotlů totiž prochází ozdravováním. Minulý rok vykázal ztrátu třináct milionů eur.

Zhoršenou situaci v podnikové sféře odhalil i průzkum společnosti Deloitte. „Vzrostla skepse,“ uvedla vedoucí partnerka v oddělení auditu Zuzana Letková. Firmy trápí kromě stagnace ekonomiky i změny v pracovní legislativě. Finanční dopady novely zákoníku práce očekávají až tři čtvrtiny manažerů, přičemž třetina z tázaných hlásí i snížení pracovních míst v této souvislosti.