Slovensko vyjádřilo solidaritu s Českem, vyhostí tři ruské diplomaty. Moskva s reakcí vyčkává

Slovenský premiér hovoří k novinářům o tématech rozhovoru obou premiérů,

Slovenský premiér hovoří k novinářům o tématech rozhovoru obou premiérů, Zdroj: vlada.cz

Slovensko rozhodlo o vyhoštění tří pracovníků ruského velvyslanectví. Oznámil to premiér Eduard Heger. Na odjezd ze země dostali týden. Krok zdůvodnil tím, že Slovensko nemůže tolerovat, když zástupci cizích diplomatických misí nerespektují dohodnutá pravidla. Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová sdělila, že Moskva je jednáním Bratislavy hluboce zklamána a že odpověď na sebe nenechá dlouho čekat. K vyhoštění slovenských diplomatů z Ruska tak zatím nepřistoupila.

Předseda slovenské vlády současně vyjádřil solidaritu s Českem, které se dostalo do diplomatické roztržky s Moskvou kvůli důvodnému podezření na zapojení ruských zpravodajců do exploze muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok doplnil, že vyhoštěnými jsou diplomati.

„Považujeme za velmi důležité udělat všechno pro ochranu bezpečnostních zájmů, včetně dosažení toho, aby cizí diplomatické mise působili na území Slovenské republiky v souladu s našimi zákony a mezinárodními úmluvami,“ řekl Heger. Dodal, že Slovensko má zájem o budování vztahů s Ruskem na principu vzájemného respektu.

Slovenští politici bližší důvody vyhoštění ruských diplomatů neuvedli, stejně tak neupřesnili jejich jména či funkce. „Opíráme se o profesionální činnost našich zpravodajských složek. Je to i vyjádření solidarity vůči České republice,“ řekl Korčok k rozhodnutí Bratislavy.

Vrcholní politici Slovenska už o uplynulém víkendu vyjádřili podporu Česku ohledně vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády a odsoudili podvratné aktivity proti bezpečnosti ČR.

Rusko mělo dosud na Slovensku 30 diplomatů a dalších 60 pracovníků velvyslanectví. Z hlediska počtu diplomatických pracovníků má Rusko v zemi větší zastoupení, než například Spojené státy nebo Čína. Slovensko má v Rusku 18 diplomatů.

Slovensko už loni v létě vyhostilo tři ruské diplomaty. Krok tehdy zdůvodnilo tím, že jejich činnost byla v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích. Slovenský tisk tehdy uvedl, že rozhodnutí Bratislavy souviselo s případem zneužití slovenských víz ruskými tajnými službami při atentátu v Berlíně. Případ se týká předloňské vraždy Čečence Zelimchana Changošviliho v centru Berlína, kterou si podle německého nejvyššího státního zastupitelství objednala Moskva.