Česko vyhostí 63 pracovníků ruské ambasády. Čas na odchod mají do konce května

Zleva ministr zahraničí Jakub Kulhánek, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš vystoupili 22. dubna 2021 v Praze na tiskové konferenci s vyjádřením po uplynutí českého ultimáta Rusku.

Zleva ministr zahraničí Jakub Kulhánek, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš vystoupili 22. dubna 2021 v Praze na tiskové konferenci s vyjádřením po uplynutí českého ultimáta Rusku. Zdroj: ČTK

Zleva ministr zahraničí Jakub Kulhánek, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš vystoupili 22. dubna 2021 v Praze na tiskové konferenci s vyjádřením po uplynutí českého ultimáta Rusku.
Ministr zahraničí Jakub Kulhánek
Premiér Andrej Babiš (ANO, vpravo) a první místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) na mimořádné tiskové konferenci (17. 4. 2021)
Návrat Čechů vyhoštěných z Moskvy: Jan Hamáček na tiskovce (19.4.2021)
5
Fotogalerie

Ultimátum je naplněno. Poté co Rusko nereagovalo na výzvu ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) k návratu českých diplomatů do Moskvy, zastropovala česká vláda počet pracovníků na ruské ambasádě v Praze. A to na velikost české ambasády v Moskvě. Odejít tak musí na 63 zaměstnanců velvyslanectví, čas mají do konce května. Moskva reagovala požadavkem snížení počtu pracovníků české ambasády v Moskvě.

Kulhánek se odvolává na článek 11 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích, který umožňuje státu určit počet pracovníků zahraničních velvyslanectví a konzulátů. „Opatření platí ode dneška, ruská strana bude mít čas na odjezd svých lidí do konce května,“ řekl Kulhánek s tím, že česká diplomacie chce v budoucnu jednat s ruskou stranou o nastavení počtu pracovníků na obou ambasádách. „Není to namířeno proti Rusům nebo ruskému národu, je to reakce na aktivity ruských tajných služeb na našem území,” dodal.

„Praha se vydala cestou poškozování vzájemných vztahů, odpověď bude brzy následovat,„ zareagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Rusko si předvolalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku na čtvrteční odpoledne, kde mu oznámilo reakci na vyhoštění svých diplomatů. Moskva požaduje, aby byl snížen počet pracovníků české ambasády v ruské metropoli s přihlédnutím k rozdílným počtům místních zaměstnanců. Pivoňka zatím novinářům jen oznámil, že zůstává velvyslancem v Rusku.

Ruská diplomacie proti krokům českého ministerstva zahraničí důrazně protestovala a uvedla, že si vyhrazuje právo na další kroky v případě, že Praha bude dál pokračovat v “hysterické protiruské kampani„. 

Poté, co Rusko v reakci na sobotní vyhoštění svých 18 diplomatů kvůli výbuchu ve Vrběticích samo vypovědělo 20 českých diplomatů, je české velvyslanectví v Moskvě ochromené. Zbylo tam jen pět diplomatů a devatenáct zaměstnanců, dalších čtrnáct pracuje na konzulátech v jiných městech. „Současný paralyzující stav nezavinila česká, ale ruská strana,“ upozornil Kulhánek.

Ruské velvyslanectví bylo dosud největší ambasádou v České republice, tuzemští zpravodajci opakovaně upozorňovali na riziko naddimenzované velikosti ruské ambasády v Česku. Na ruském velvyslanectví je momentálně 94 pracovníků, z toho 27 diplomatů. Dalších 17 pracovníků je na konzulátech v Karlových Varech a Brně. Tentokrát Praha nežádá vyhoštění konkrétních lidí jako o víkendu, z Česka musí ale odejít 63 lidí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že ho napjaté vztahy s Moskvou netěší. „Důkazy o teroristickém aktu na našem území, které máme k dispozici, jsme nemohli a nemůžeme nechat bez reakce. Není to situace, která by nás těšila. V žádném případě nám nejde o eskalaci situace,” řekl předseda vlády. Prezident Miloš Zeman podle Babiše vypovězení dalších diplomatů podporuje.

Většina opozičních politických stran postup vlády vítá. „Postup našeho ministerstva zahraničí je naprosto adekvátní k dané situaci a má naši plnou podporu,” řekl lidovecký poslanec Jan Bartošek. „Není ale úplně jasné, proč dala vláda Rusku čas až do konce května, když naši diplomaté měli na stažení z Moskvy jeden den,” řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Postup vlády uvítal i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Jako opozice ho podporujeme a jsme s ním v souladu. Byl to ostatně krok, na kterém se shodla sněmovna i Senát,“ připomněl usnesení parlamentních komor.

Také šéf lidovců Marian Jurečka opatření podpořil. „Je to v této situaci nutný postup. Nyní je šance narovnat počty diplomatů a restartovat vzájemné vztahy. Lhůtu pro opuštění našeho území považuji vzhledem k okolnostem za příliš velkorysou,“ uvedl Jurečka.

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan České televizi řekl, že vláda zvolila z jeho pohledu jediné možné řešení. „Měli jsme jakýsi den vyčkávání a já bych považoval za vyjádření slabosti, kdybychom nedostáli tomu, co bylo v tom ultimátu formulováno,“ připomněl středeční požadavek české diplomacie, aby Rusko do dnešních 12:00 umožnilo návrat všech 20 vyhoštěných českých diplomatů, pokud chtělo předejít dalšímu českému kroku.

K rozhodnutí vlády je naopak kritický předseda komunistů Vojtěch Filip. „Považuji postup české vlády za chybný a diplomaticky nevhodný,“ konstatoval.

„Jde o diplomacii s kladivem,“ řekl České televizi Petr Drulák, bývalý velvyslanec ČR ve Francii. Rychlé a ultimátní řešení podle něj budí řadu otázek a reakce české strany není adekvátní. 

Vídeňská úmluva o diplomatických stycích 

Článek 11

1. Není-li zvláštní dohody o počtu členů personálu mise, může přijímající stát požadovat, aby počet personálu mise byl udržován v hranicích, které on považuje za rozumné a obvyklé, se zřetelem k okolnostem a podmínkám v přijímajícím státě a k potřebám příslušné mise.

2. Přijímající stát může rovněž v těchto mezích a bez diskriminace odmítnout přijetí úředníků určité kategorie.