Celá aliance podporuje Česko. Spojence jsme přesvědčili důkazy BIS, říká velvyslanec Landovský

velvyslanec při NATO Jakub Landovský

velvyslanec při NATO Jakub Landovský Zdroj: Michael Tomeš, E15

velvyslanec při NATO Jakub Landovský
velvyslanec při NATO Jakub Landovský
velvyslanec při NATO Jakub Landovský
velvyslanec při NATO Jakub Landovský
velvyslanec při NATO Jakub Landovský
6
Fotogalerie

Třicítka zemí Severoatlantické rady, která je nejvyšším orgánem NATO, vyjádřila České republice v diplomatické bitvě s Ruskem podporu. Lze tedy předpokládat, že někteří spojenci by mohli sáhnout ke stejnému kroku jako Česko a vyhostit ruské diplomaty z ambasád. „Poprosil bych o trochu trpělivosti. Vypovídání diplomatů je vážný krok,“ řekl po jednání rady český velvyslanec při NATO Jakub Landovský.  

Stojí NATO za Českem jednoznačně?

Největším úspěchem je to, že Česká republika dostala podporu všech třiceti spojenců, o níž požádala tento týden v úterý. Podpora je naprosto jednoznačná. Je prvním nutným krokem k tomu, aby se na celou věc podařilo v rámci NATO i EU adekvátně reagovat. ČR ví, že i v těchto extrémních situacích za ní její spojenci stojí.

Přistoupí spojenci už tento týden ke stejnému kroku jako my, tedy k vyhoštění některých ruských diplomatů? Naznačilo něco jednání Severoatlantické rady?

Poprosil bych o trochu trpělivosti. Vypovídání diplomatů je vážný krok. Jednání bylo věnováno tomu, abychom i z úrovně Bezpečnostní informační služby dokázali předat spojencům maximum informací o daném skutku a také o tom, že za něj zodpovídá ruská vojenská rozvědka GRU. Je zcela normální, že následně probíhají další zejména bilaterální jednání, na nichž se řeší samotná reakce té které země. I v případě otravy v Salisbury to trvalo docela dlouhou dobu, než došlo k vypovídání ruských diplomatů. Dejme spojencům nějaký čas. Jde o třicet zemí, které nemohou jednat rychlostí blesku.

Odhadnete, kdy by členové NATO a EU mohli vyhostit pracovníky ruských ambasád?

Odhadnout to neumím. Ubezpečuji ale, že v tomto směru vyvíjíme maximální úsilí. Projevujeme se nejen jako suverénní, ale i jako velice profesionální země, která je schopna jasně požádat o podporu a svoji žádost doložit poznatky zpravodajského charakteru. Ve srovnání s podobnými situacemi z minulosti postupujeme naprosto srovnatelně jako jiné státy.

Někteří čeští bezpečnostní odborníci míní, že vláda nebyla na situaci dostatečně připravená a některé její kroky působí improvizovaně. Vnímají vaši kolegové velvyslanci při NATO postoj Česka jako pevný?

Žádné dotazy na to, o čem se zmiňujete, jsem nezaznamenal. Ostatně by v diplomacii ani nebyly vhodné. Na druhé straně si o postupu české vlády nic podobného nemyslím. Český stát a jeho diplomacie pracují naprosto profesionálně. U takto závažné věci, která se stala před několika lety, určitý čas trvá, než jsou informace po všech úrovních korektně předány.