Slovenští poslanci schválili rekordní schodek rozpočtu. Vzroste na téměř 12 miliard eur

Slovenský ministr financí Eduard Heger (vlevo) a slovenský premiér Igor Matovič, oba za OLANO

Slovenský ministr financí Eduard Heger (vlevo) a slovenský premiér Igor Matovič, oba za OLANO Zdroj: Profimedia

Eduard Heger, slovenský ministr financí (za OLANO)
2
Fotogalerie

Slovenský parlament v úterý schválil výrazné zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na rekordních 11,95 miliardy eur (318 miliard korun). To je více než čtyřnásobek původně plánované částky. Důvodem jsou podle ministerstva financí hlavně dopady pandemie nemoci COVID-19, ale i nepokryté výdaje v původním rozpočtu. 

Vzrůst rozpočtového schodku Slovenska prosadili při hlasování poslanci vládních stran, které mají ve sněmovně pohodlnou většinu. Opozice materiál kritizovala a tvrdila, že není známo přesné použití dodatečně naplánovaných výdajů. Také nezávislá rozpočtová rada ve svém komentáři k předloze upozornila, že část nových výdajů není v materiálu vysvětlena.

Vláda premiéra Igora Matoviče očekává snížení předpokládaných rozpočtových příjmů o 1,43 miliardy eur (38 miliard korun) na 14,37 miliardy eur (382,2 miliardy korun). Výdaje by proti dosavadnímu rozpočtu, který prosadila ještě předchozí koalice premiéra Petera Pellegriniho, letos měly stoupnout o více než 40 procent na 26,32 miliardy eur (700 miliard korun).

Hlavní část zvýšených výdajů tvoří podle ministerstva financí náklady přímo související s COVID-19. Vyčlenění dalších 2,9 miliardy eur (přes 77 miliard korun) na výdaje úřad zdůvodnil závazky například ve zdravotnictví a dopravě, které dosavadní rozpočet prý nepokryl. Kromě toho ministerstvo financí do předlohy zahrnulo rezervu na případné neočekávané výdaje.

V prvním letošním pololetí státní rozpočet Slovenska vykázal schodek bezmála 3,91 miliardy eur (104 miliard korun).

Slovenští analytici i nezávislá rozpočtová rada už loni při schvalování státního rozpočtu na tento rok a před vypuknutím koronavirové pandemie upozornili, že hospodaření státu bude oproti plánu bez dodatečných opatření horší.

Slovensko očekává letos kvůli nákaze propad své ekonomiky asi o deset procent. Míra nezaměstnanosti už v květnu vystoupila na tříleté maximum 7,2 procenta.

Minulý týden česká sněmovna schválila zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na rekordních 500 miliard korun. Jde již o třetí zvýšení letošního schodku kvůli dopadům koronaviru.