Společnost Slack si stěžuje na Microsoft u Evropské komise

Soudní dvůr Evropské unie

Soudní dvůr Evropské unie Zdroj: profimedia.cz

Evropský soud
2
Fotogalerie

Provozovatel kancelářského komunikačního softwaru Slack si stěžuje u Evropské komise na společnost Microsoft a její aplikaci Teams, kterou internetový gigant navazuje na svůj kancelářský balík Office. Firma ve svém dnešním sdělení uvedla, že Microsoft tím zneužívá svého dominantního postavení na trhu.

Poptávka po chatování, audio- a videohovorech a dalších službách umožňujících komunikaci mezi týmy prudce vzrostla s příchodem pandemie nemoci covid-19 a nárůstem práce z domova. O přízeň zákazníků mezi sebou bojuje Teams se Slackem a dalšími programy, třeba Zoomem.

Podle Slacku nutí Microsoft uživatele, kteří používají Office, k instalaci aplikace Teams, blokuje její odstranění a skrývá před firemními zákazníky její skutečné náklady. Tím poškozuje konkurenční provozovatele. Slack chce dosáhnout toho, aby Microsoft prodával Microsoft Teams zvlášť a za férovou cenu.

Ač obě firmy pocházejí ze Spojených států, rozhodl se Slack podat stížnost v Evropě. Zdůvodňuje to tím, že EK v minulosti prokázala, že všem měří stejným metrem a je schopna kreativních řešení.

Komise už dříve udělila Microsoftu za neférové praktiky - mimo jiné propojení webového prohlížeče Internet Explorer a operačního systému Windows - pokutu 2,2 miliardy eur (58 miliard Kč). Přijetí stížnosti od Slacku dnes potvrdila a uvedla, že ji posoudí podle svých standardních postupů.