Sbírka světového softwaru skončila hluboko pod povrchem Arktidy, má tam přežít tisíc let

Vjezd do Arktického světového archivu na Špicberkách, který uchovává historické, kulturní a technologické dědictví lidstva.

Vjezd do Arktického světového archivu na Špicberkách, který uchovává historické, kulturní a technologické dědictví lidstva. Zdroj: AWA

Firma GitHub uložila do arktického podzemí sbírku všech otevřených zdrojových kódů, které se nacházely na jejích servrech k 2. únoru letošního roku.
Technologie firmy Piql zaznamenává data na mikrofilm v podobě QR kódů.
Záznamové zařízení, na kterém firma Piql převádí datové soubory na mikrofilmový materiál.
Vstupní část Špicberského globálního úložiště semen, které leží za polárním kruhem. Je odříznuté od civilizace a hlavně od konfliktů. Necelé dva kilometry od něj obdobně funguje Arktický světový archiv.
5
Fotogalerie

Lidstvo počítá s mnoha katastrofickými scénáři typu globálního konfliktu, pandemie či srážky s kosmickým tělesem. Příkladem může být americká společnost GitHub, která právě spustila úložiště programových kódů na souostroví Špicberky. V těsném sousedství depozitu už funguje Špicberské globální úložiště semen. Informoval o tom web phys.org

Dceřiná společnost Microsoftu GitHub je největším světovým provozovatelem softwarového úložiště s více než 37 miliony uživatelů. Její projekt Arktického úložiště kódů poskytuje záruku, že si lidstvo v případě jakékoli katastrofy uchová schopnost zrekonstruovat dnešní počítače a technologie.

K uložení programových kódů využívá GitHub Arktický světový trezor, ve kterém se shromažďují data světového historického a kulturního dědictví. Nachází se v bývalém uhelném dole poblíž špicberského města Longyearbyen. Programové kódy tak spočinou v ocelovém kontejneru v hloubce 250 metrů pod povrchem věčně zmrzlé arktické půdy.

Vhodnější lokalitu pro své úložiště by GitHub hledala těžko. Mezinárodní společenství vyhlásilo odlehlé arktické souostroví Špicberky za demilitarizovanou zónu, představují jednu z geopoliticky nejstabilnějších oblastí na světě.

GitHub uložila do trezoru sbírku všech otevřených zdrojových kódů, které se nacházely na jejích serverech k 2. únoru letošního roku. Využila k tomu unikátní techniku, jež data uchová po tisíc let. Záznamovou technologii dodala společnost Piql zaměřená na dlouhodobé uchovávání dat.

Programové kódy zachycující vývoj technologií a softwaru spočívají na 186 kazetách s kotouči mikrofilmu na bázi stříbra. Záznam má podobu QR kódů s 8,8 milionu pixelů. Kapacita jednoho kotouče by měla dosahovat 21 terabytů.

Tvůrci projektu musejí počítat i s krajními variantami. Proto jsou data zachycená také ve vizuální podobě pro případ, že by lidstvo nemělo možnost číst digitální záznam. Samozřejmostí je i „kuchařka“ k použití úložiště nazvaná Tech Tree, která srozumitelně vysvětluje, jak komplex programových kódů rychle a efektivně využít.

Softwarové úložiště teď v Arktickém světovém trezoru leží v sousedství světových sbírek od historie evropské kosmonautiky agentury ESA přes duchovní dědictví Vatikánské knihovny až po mistrovská díla Norského národního muzea či archivy a sbírky institucí z celého světa.