Standard & Poor's varuje Francii před zhoršením úvěrového ratingu

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls Zdroj: CTK

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila ze stabilního na negativní výhled úvěrového ratingu Francie, který je na stupni AA. Agentura ke svému kroku přistoupila kvůli zhoršující se rozpočtové situaci druhé největší ekonomiky eurozóny a kvůli problémům, které má tamní socialistická vláda s prosazováním reforem.

Vysoký příjem na obyvatele, produktivita či stabilní finanční sektor podle ratingové agentury poskytují důvody k tomu, aby agentura současnou známku úvěrové spolehlivosti zachovala. Zhoršení výhledu však znamená, že Francii by mohlo hrozit i snížení samotné úvěrové známky.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Francie na začátku října oznámila, že sníží rozpočtový schodek pod hranici tří procent hrubého domácího produktu, jak požadují pravidla Evropské unie, až v roce 2017, tedy o dva roky později, než slibovala. Podle nepotvrzených zpráv se Brusel chystá rozpočet odmítnout a požadovat přepracování.