Summit EU: Sankce stáhneme až po naplnění dohod z Minsku

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Summit Evropské unie se rozhodl, že evropské hospodářské sankce vůči Rusku je třeba sladit s plněním minských mírových dohod o urovnání ukrajinské krize. Novinářům to po jednání lídrů zemí osmadvacítky řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Připomněl, že splnění všech podmínek dohody uzavřené v únoru v běloruské metropoli je rozvrženo až do konce letošního roku.

„Sankce musíme udržet do té doby, než bude Minsk zcela naplněn,“ prohlásil Tusk. Zdůraznil, že země EU jsou připraveny přijmout další opatření, pokud si to okolnosti vyžádají.

Ve dnech před summitem společné stanovisko domlouval Tusk především s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Právě tito dva politici se výrazně podíleli na uzavření dohody, která přes četné incidenty vedla k nynějšímu příměří na východě Ukrajiny.

Nejpozději na konci roku by podle dohod z Minsku měla Ukrajina získat kontrolu nad tou částí své hranice s Ruskem, kterou nyní ovládají proruští separatisté. Summit také podle očekávání potvrdil potřebu čelit z evropské strany ruské propagandě. Příslušný plán, jak toho konkrétně dosáhnout, by měla evropská diplomacie předložit v červnu.

Rozhodne se do července

Evropské hospodářské sankce, které zakazují export určitých technologií do Ruska a omezují ruský přístup na finanční trhy, spustila EU loni v létě, rozšířila je počátkem září. Jako všechna evropská opatření tohoto typu mají časově omezenou platnost a bez prodloužení by skončila na konci července.

Země Evropské unie před jednáním diskutovaly, zda už nyní rozhodnout o prodloužení sankcí, třeba právě do konce roku, nebo s tímto krokem počkat až do června. Okamžité rozhodnutí o prodloužení prosazovaly například Polsko nebo pobaltské země, jiné státy byly zdrženlivější a připomínaly, že na definitivní rozhodnutí je stále čas.

„Dnes Evropská rada nerozhodla o prodloužení sankcí, ale potvrdila, že toto rozhodnutí padne do té doby, než sankce v polovině roku vyprší,“ řekl novinářům při odchodu z jednání český premiér Bohuslav Sobotka. Logické podle něj je, že opatření budou prodloužena na některém z evropských jednání před koncem července. Věc byla podle něj dnes připravena tak dobře, že se o ní nevedla „žádná bouřlivá debata“ a žádná země se nepostavila proti.

EU dál neuznává anexi Krymu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Bruselu zdůrazňoval potřebu ukrajinské jednoty a odmítal možnost snižování úrovně protiruských sankcí.

Realizace minského ujednání je pro unii v současné době prioritou. Tusk podotkl, že na dosažený pokrok bude EU reagovat pozitivně. Unie zároveň zdůrazňuje své odhodlání podporovat práci pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na východě Ukrajiny.

Přijaté závěry ale také zdůrazňují, že EU nadále neuznává loňskou ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym a v tomto přístupu hodlá i pokračovat.

Unie bude dál podporovat ukrajinský reformní proces, společně s ostatními mezinárodními sponzory a v souladu s podmínkami Mezinárodního měnového fondu. Summit také v závěrech vybízí k rychlému potvrzení třetího balíku makrofinanční pomoci Kyjevu.