Švýcarské banky vyzradí Indii majitele nezdaněných miliard

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách Zdroj: CTK/AP

Švýcarská vláda sestavuje seznam občanů Indie, který mají v tamních bankách uložený nezdaněný majetek. Informace následně získá indická vláda premiéra Módího. Podle některých odhadů mají Indové v zámořských daňových rájích uloženo přibližně 500 miliard dolarů (10 bilionů korun).

Osoby, které figurují na seznamu, jsou podezřelé z držení nezdaněných prostředků ve švýcarských bankách. Nelegálně nabitý kapitál ukládají Indové do zahraničí například formou svěřeneckých fondů. Přitom právě nezdaněná hotovost je podle analytiků největší překážkou v růstu indické ekonomiky.

Představitelé zvláštního vyšetřovacího týmu (SIT) označili švýcarské gesto jako „průlomový vývoj v boji proti nezákonně nabytým penězům“. Přitom až doposud se zdálo, že Švýcarsko nebude spolupráci s indickými úředníky nakloněno.

Indická vláda minulý měsíc utvořila zvláštní skupinu pro odhalování černých peněz ukrytých v daňových rájích jako je právě Švýcarsko. Ale například Mauritius, Lichtenštejnsko či Britské Panenské ostrovy jsou také země, kam černé peníze nejčastěji směřují.

Naréndra Módí budí u Indů naděje i strach