Syrský ministr: Nálety nestačí, je třeba spolupracovat s Damaškem

Následky bombardování v Sýrii

Následky bombardování v Sýrii Zdroj: ctk/AP

Pouhé letecké údery v Sýrii nestačí, jestliže nespolupracujete se syrskou armádou. V projevu před Valným shromážděním OSN to dnes uvedl syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Nepřímo se tak kritizoval koalici vedenou Spojenými státy, která v Sýrii útočí na islamistické cíle, své akce ale s Damaškem nekonzultuje. Ruské letouny zahájily bombardování v Sýrii teprve před pár dny, jejich akce jsou ale se syrskou armádou koordinované.

„S terorismem není možné bojovat jen ze vzduchu. Všechny předchozí bojové operace vedly pouze k jeho rozšíření a dalšímu vzplanutí,“ prohlásil Mualim. „Letecké údery jsou zbytečné, jestliže nejsou vedeny ve spolupráci se syrskou armádou, jedinou silou v Sýrii, která bojuje s terorismem,“ dodal šéf syrské diplomacie.

Ruské nálety ministr označil za „účinné“, protože podporují snahy jeho země bojovat s terorismem. Jak šéf syrské diplomacie dodal, syrská armáda „je schopná zemi vyčistit od teroristů“. V souvislosti s kroky hnutí Islámský stát zároveň varoval před hrozbou rozšiřování „chalífátu, který se, jak víte, neomezí jen na území Sýrie či Iráku“.

Mualim naznačil, že konflikt v jeho zemi nebude možné ukončit pouze prostřednictvím politických jednání. „Nikdo by si neměl myslet, že po tom všem obětování a vytrvalosti po dobu více než čtyř let by se mohlo jen díky politice dosáhnout toho, čeho se nedosáhlo na bojišti,“ řekl ministr.

Jak nicméně dodal, jeho vláda se rozhodla účastnit jednání pracovních skupin vytvořených pod záštitou OSN, které by mělo předcházet konání třetího kola mírových rozhovorů v Ženevě. Cílem těchto rozhovorů je dosažení mírového urovnání konfliktu v Sýrii.

Útoky v Sýrii musí mířit jen na islamisty, řekl Hollande Putinovi
Francouzský prezident François Hollande dnes na jednání v Paříži řekl svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, že ruské nálety v Sýrii musejí mířit pouze na Islámský stát (IS). Moskva zahájila bombardování pozic v Sýrii tento týden a stala se terčem kritiky za to, že útoky nezaměřuje pouze na islamisty, ale že jí jde o podporu režimu prezidenta Bašára Asada.
„Režim shazuje bomby na nevinné civilisty. Jsou tady i teroristické skupiny, které masakrují lidi a ničí památky, ale za vznikem této situace stál režim,“ uvedl Hollande nedávno při projevu v sídle OSN. Podle Putina je obrovskou chybou, že se s Asadem nespolupracuje, Francie to ale vidí jinak.
„Nemůžete dát dohromady oběti a ty, kteří za to mohou. Asad je příčinou tohoto konfliktu. Nemůže být součástí řešení,“ uvedl před několika dny Hollande.